Овладян е големият горски пожар около авариралата АЕЦ в Чернобил, предадоха световните информационни агенции.

По думите на украинския премиер Арсений Яценюк, ситуацията е под контрол, огънят е овладян и няма повишени радиационни нива.

Около 300 пожарникари, 3 самолета и вертолет са били изпратени на мястото, за да се борят с бедствието, за което бе съобщено, че е обхванал около 400 хектара.

Не е било допуснато огънят да навлезе в 20-километровата зона около централата. Затихването на силния вятър е помогнало на екипите, както и е попречило на огъня да се разпространи допълнително.

Това е най-големият горски пожар в страната от 1992 година насам.

Според основната версия на властите за пожара, той е резултат от умишлен палеж.

Според руски специалисти, също няма повишена радиационна опасност. Директорът на Института за ядрена сигурност към Руската академия на науката заяви, че от трагичния инцидент в централата е минало вече твърде много време, за да има такава опасност.

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира.

След аварията в Чернобилската АЕЦ заразени с радиоактивен цезий 137 се оказаха териториите на Украйна - 37,6 хил. кв. км, Беларус - 43,5 хил. кв. км, европейската част на Русия - 59,3 хил. кв. км. Ликвидатори на аварията са признати 600 000 души. Преодоляването на последиците от аварията продължава и до ден-днешен.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени - неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди - шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

Очаква се до края на годината да приключи изграждането на саркофаг, който да покрие авариралата централа в Чернобил. Цената на съоръжението е 1,58 млрд. щатски долара.