Южна Европа се подготвя за сериозна суша и недостиг на вода през това лято, предава "Ройтерс".

Климатичните промени изтощиха подземните водни запаси, като резултатът е изключително сухи почви в Испания и Южна Франция. Ниските нива на реки и резервоари заплашват производството на хидроенергия за предстоящото лято. Изследователи от Европейския съюз предупреждават, че Европа се насочва към още едно брутално лято, след като през миналата година континентът претърпя най-горещото лято и рекордна суша в историята за последните 500 години.

Най-тежко засегната държава до момента е Испания. Хорхе Олсина, професор по географски анализ в Университета на Аликанте, предупреди: "Ситуацията със сушата ще се влоши това лято". Испания вече се е обърнала за спешна помощ към Европейския съюз, като министърът на земеделието Луис Планас предупреди, че "ситуацията, произтичаща от тази суша, е от такъв мащаб, че последиците и не могат да бъдат предотвратени само с национални средства", според писмо от 24 април, изпратено до Европейската комисия и видяно от Ройтерс.

Сушата не засяга само Южна Европа. В Африка също преживяват най-тежката суша от десетилетия, а в Аржентина историческа суша удари производството на соя и царевица.

Източното Средиземноморие е особено застрашено от горещи вълни

Източното Средиземноморие е особено застрашено от горещи вълни

Очаква се повишаване на температурите с до 5 градуса до края на века

Прогнозите за по-чести и по-тежки суши в Средиземноморския регион, където средната температура вече е с 1,5°C по-висока спрямо преди 150 години, съответстват с предвижданията на учените относно влиянието на климатичните промени в региона.

Въпреки тези дългоочаквани предупреждения, подготовката за методи за спестяване на вода, като прецизно оросяване, или подмяна с по-устойчиви на суша култури , като слънчогледи, продължава. Франция излиза от най-сухата зима от 1959 година насам. Аларми за "криза" от суша вече са активирани в четири префектури, ограничавайки неприоритетното ползване на вода, включително за земеделието, според правителствения уебсайт Propluvia.

В Испания, където валежите през април тази година бяха с по-малко от половината от средните, хиляди хора разчитат на доставки с вода от превозни камиони, а региони като Каталуния въведоха ограничения в ползването на вода.

Молитва за дъжд в Испания

Молитва за дъжд в Испания

Страната е обхваната от безпрецедентна суша

Някои фермери вече докладват за загуби до 80%, засегнати са зърнените култури и маслодайните растения, според земеделските групи. Испания е отговорна за половината от производството на маслини в Европейския съюз и за една трета от плодовете, според Комисията.

Подобни проблеми може да възникнат и в Италия, където до 80% от водните ресурси на страната се използват за земеделие. С тънкото покритие на снежните покривки на планините и ниската влажност на почвата, италианските фермери планират да намалят засаждането на летни култури на площ, по-малка с 6% спрямо миналогодишната, според национални данни за намеренията за засаждане.

Глобалното затопляне може да надхвърли 1,5 градуса до пет години

Глобалното затопляне може да надхвърли 1,5 градуса до пет години

За първи път има 66% вероятност това да се случи