За първи път е по-вероятно температурите в световен мащаб да надхвърлят 1,5 градуса по Целзий през следващите пет години. За това предупреди Световната метеорологична организация, цитирана от "Ройтерс".

Уточнява се обаче, че това не означава непременно, че светът ще премине дългосрочния праг на затопляне от 1,5 градуса над прединдустриалните нива, определен в Парижкото споразумение от 2015 г.

С 66% вероятност за временно достигане на 1,5 градуса до 2027 г., "това е първият път в историята, когато е по-вероятно да надхвърлим 1,5 градуса", заяви Адам Скейф, ръководител на отдела по дългосрочни прогнози в британския Met Office Hadley Center който работи върху последната глобална актуализация на климата на СМО.

В миналогодишния доклад шансовете са около 50-50.

2023 г. може да е най-горещата година в историята на света

2023 г. може да е най-горещата година в историята на света

Очаква се завръщане на метеорологичния феномен Ел Ниньо

Отчасти отговорен за по-голямата вероятност за достигане на 1,5 градуса е метеорологичното явление Ел Ниньо, което се очаква да се развие през следващите месеци. По време на този природен феномен по-топлите води в тропическия район на Тихия океан загряват атмосферата над повърхността, което води до повишаване на глобалните температури.

Ел Ниньо "ще се съчетае с предизвиканото от човека изменение на климата и ще тласне глобалните температури в неизследвана територия", заяви генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Все пак вероятността временно да бъде надхвърлен прагът от 1,5 градуса се е увеличила с времето. Между 2017 г. и 2021 г., например, учените изчислиха едва 10% шанс за достигане на тази граница.

Последните седем години - най-горещите в историята на света

Последните седем години - най-горещите в историята на света

През 2021 г. температурите са били с 1,11°C над прединдустриалните нива

За разлика от климатичните прогнози на Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, които се основават на бъдещи емисии на парникови газове, актуализацията на СМО предоставя по-скоро базирана на прогнози дългосрочна климатична картина.

СМО отчита и 98% шанс една от следващите пет години да бъде най-горещата в историята, надминавайки 2016 г., когато глобалната температура се покачи с около 1,3 градуса.

През миналата година Европа преживя най-горещото лято в историята си, а предизвиканите от изменението на климата екстремни дъждове причиниха катастрофални наводнения в Пакистан. През февруари пък равнището на морския лед в Антарктика спадна до рекордно ниско ниво.

Южна Европа се готви за рекордна суша

Южна Европа се готви за рекордна суша

Испания и южна Франция са сред най-застрашените региони