Южнокорейски експерти по ядрена безопасност, които посетиха разрушената японска атомна електроцентрала "Фукушима", заявиха в сряда, че е необходим подробен анализ, за да се провери плана на Япония да изпусне тонове замърсена вода от нея в морето, предава Ройтерс.

АЕЦ "Фукушима Даичи", на около 220 км североизточно от Токио, беше разрушена от земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер и цунами през 2011 г., което унищожи атомните й реактори.

Япония планира да изхвърли повече от един милион тона замърсена вода, използвана главно за охлаждане на реакторите, в морето това лято, предизвиквайки тревога у дома и в чужбина, особено в рибарските общности.

"Като се има предвид най-близкото ни местоположение, ние проверяваме дали Япония има подходящ план за изхвърлянето на водата от научна и технологична гледна точка", каза Ю Гук-хе, председател на Комисията за ядрена безопасност и сигурност, който ръководи делегацията при посещението на място миналата седмица.

Японската компания, отговорна за централата, и японското правителство твърдят, че водата е безопасна, след като е била обработена, филтрирана и разредена, въпреки че съдържа следи от тритий.

Ю каза, че има напредък в проверката на съоръженията и осигуряването на проби и документи, но е необходима допълнителна работа, за да се стигне до някакво заключение относно безопасността на водата.

"Необходими са допълнителни подробни анализи и проверки", каза той.

Върховният съд на Япония оправда правителството за аварията във Фукушима

Върховният съд на Япония оправда правителството за аварията във Фукушима

Държавата няма да изплаща обезщетения на потърпевшите

21-членният южнокорейски екип се съсредоточи по време на шестдневното си пътуване върху оборудването за пречистване на вода, транспортиране и освобождаване, както и съоръженията за вземане на проби и анализ.

Посещението дойде дни след като президентът Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида проведоха среща на върха в Сеул този месец на фона на размразяване на отношенията след години на напрежение между съседите.

Международната агенция за атомна енергия също извършва преглед на безопасността на плана на Япония за изпускане на водата. Очаква се резултатите от него да бъдат обявени през следващите седмици.

12 години от трагедията във Фукушима

12 години от трагедията във Фукушима

Япония почете жертвите на земетресението