Япония почете 12 години от трагедията във Фукушима, обобщи АФП.

В събота японците се помолиха със сълзи на очи за годишнината от смъртоносното цунами, предизвикало аварията в АЕЦ "Фукушима", но обществената подкрепа за ядрената енергия нараства, тъй като спомените за аварията от 2011 г. избледняват.

В 14:46 ч. (0546 ч. по Гринуич) в цялата страна бе запазена минута мълчание - точният момент, в който преди 12 години земетресение с магнитуд 9,0 - четвъртото по сила в историята на Земята - опустоши североизточната част на Япония.

Подводното земетресение отприщи цунами, в резултат на което загинаха или изчезнаха около 18 500 души, а охладителните системи на централата "Фукушима-1" бяха претоварени, което доведе до най-тежката ядрена катастрофа след Чернобил.

След бедствието всички ядрени реактори в Япония бяха изключени и повечето от тях не работят и до днес.

Но световната енергийна криза, предизвикана от войната в Украйна, доведе до рязко покачване на сметките за електроенергия в Япония, което вдъхнови правителството да настоява за рестартиране на реакторите, тъй като социологическите проучвания показват, че общественото мнение за ядрената енергия се смекчава.

Върховният съд на Япония оправда правителството за аварията във Фукушима

Върховният съд на Япония оправда правителството за аварията във Фукушима

Държавата няма да изплаща обезщетения на потърпевшите

В събота телевизионни кадри показаха как хора, загубили близките си от цунамито, полагат цветя, молят се и се покланят пред гробовете.

"Здравейте, момчета, минаха 12 години", показа обществената телевизия NHK 73-годишната Фумико Сугавара на гроба на членовете на семейството ѝ, включително на съпруга ѝ.

"Ние оцеляхме, така че моля ви, пазете ни", каза жителката на Кесеннума, град, изравнен със земята, когато огромни вълни връхлетяха върху брега.

Няма смъртни случаи, които да са пряко свързани с ядрената авария, след която около 165 000 души напуснаха домовете си в района доброволно или по заповед за евакуация.

Повечето от районите около централата са обявени за безопасни след мащабни дейности по обеззаразяване, но много бивши жители са решили да не се връщат.

Тъй като в момента Япония е изправена пред най-сериозната енергийна криза от десетилетия насам, правителството иска да ускори възраждането на ядрената си индустрия.

Министър-председателят Фумио Кишида призова седем реактора, одобрени от японския орган за ядрена безопасност, да възобновят работа и страната да обмисли изграждането на реактори от "следващо поколение" с нови механизми за безопасност.

Япония започва да изпуска водата от Фукушима най-рано напролет

Япония започва да изпуска водата от Фукушима най-рано напролет

Предвижда се процесът да продължи няколко десетилетия

Неотдавнашни проучвания на общественото мнение, проведени от най-големите вестници "Асахи Шимбун" и "Йомиури Шимбун", показват, че мнозинството от хората подкрепят рестартирането на реакторите за първи път от 2011 г. насам.

"Правителството ще продължи да ръководи усилията за безопасно и стабилно извеждане от експлоатация на централата "Фукушима-1" - процес, който е от решаващо значение за възстановяването", заяви Кишида на възпоменателната служба във Фукушима.

"Наша отговорност е да насърчаваме усилията за изграждане на държава, устойчива на бедствия."

Недоверието към ядрената енергетика все още е дълбоко сред активистите, които обвиняват TEPCO, оператора на централата във Фукушима, в пропуски в безопасността, довели до сътресения в местните общности.

През януари Върховният съд на Токио потвърди оправдателната присъда на трима бивши ръководители на TEPCO, като отново ги освободи от отговорност за професионална небрежност във връзка с бедствието.

Но в отделна гражданска присъда от миналата година триото и още един бивш служител бяха осъдени да платят огромната сума от 13,3 трилиона йени (97 милиарда долара) за това, че не са успели да предотвратят аварията.

Смята се, че огромната сума за обезщетение е най-голямата досега за японско гражданско дело, въпреки че адвокатите признават, че тя е далеч от възможностите на ответниците да я платят.

Върховният съд на Япония с безпрецедентно решение за аварията във Фукушима

Върховният съд на Япония с безпрецедентно решение за аварията във Фукушима

Компанията Tepco трябва да заплати обезщетение на 3700 души

Правителството също така планира тази година да започне да изпуска в морето повече от един милион тона пречистена вода от засегнатата централа "Фукушима".

Тя е комбинация от подпочвени води, дъждовна вода, която се просмуква в района, и вода, използвана за охлаждане, и е филтрирана, за да се отстранят различни радионуклиди, и се съхранява в резервоари на площадката, но мястото за съхранение е на изчерпване.