Защитата срещу COVID-19, предлагана от две дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и Оксфорд/AstraZeneca, започва да изчезва в рамките на шест месеца, подчертавайки необходимостта от подсилващи дози. До това заключение са стигнали изследователи във Великобритания, информира "Ройтерс".

След пет до шест месеца ефективността на препарата на Pfizer в предотвратяване на заразяване с COVID-19 в месеца след втората доза е спаднала от 88% на 74%, е показал анализ на данните, събрани в британското проучване ZOE COVID.

За ваксината на AstraZeneca ефективността е паднала от 77% на 67% след четири до пет месеца.

Вече над 5 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Вече над 5 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Бурунди, Еритрея и Северна Корея все още не са започнали ваксинация

Проучването се основава на данни от повече от 1 млн. потребители на приложение, сравнявайки съобщавани заразявания при ваксинирани участници със случаи в неваксинирана контролна група.

Необходими са повече данни за по-младите хора, тъй като участниците, чиито ваксини са били поставени до шест месеца назад във времето, са били по-възрастни, тъй като тази възрастова група е била приоритетна при първото одобрение на ваксините, казват авторите на изследването.

ZOE Ltd е основана преди три години, за да предлага персонализирани хранителни съвети въз основа на тестови комплекти. Приложението на компанията COVID Symptom Study е инициатива с нестопанска цел в сътрудничество с "Кралския колеж" в Лондон и финансирана от Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

Ангел Кунчев: Под 3% от починалите от COVID-19 са с пълна ваксинация

Ангел Кунчев: Под 3% от починалите от COVID-19 са с пълна ваксинация

Трябва да се засили контролът по спазване на мерките...

При най-лошия бъдещ сценарий защитата може да падне под 50% за възрастните хора и здравните работници до зимата, отбеляза Тим Спектор, съосновател на ZOE Ltd и главен изследовател за проучването.

"Това поставя на фокус тази необходимост от някакви действия. Не можем просто да седим и да виждаме как защитата бавно изчезва, докато заразените са все още много и шансът за заразяване също е висок", коментира Спектор пред телевизия Би Би Си.

Великобритания и други европейски държави планират кампания за поставяне на бустерни дози срещу COVID-19 по-късно тази година, след като водещи съветници по ваксините предупредиха, че може да се наложи да се поставят трети дози на възрастните хора и най-уязвимите от септември.

Колебаете за Covid ваксина - ето отговори на някои често задавани въпроси

Колебаете за Covid ваксина - ето отговори на някои често задавани въпроси

Антиваксъри срещу хора с истински притеснения, Euronews отговаря на истинските притеснения, логични са и справедливи

Правителството на САЩ се готви да осигури трети бустерни дози, започвайки от средата на септември, на американците, които са преминали първоначалния ваксинационен курс преди повече от осем месеца.

"Това е напомняне, че не можем да разчитаме само на ваксини, за да предотвратим разпространението на COVID", казва Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, който не е участвал в проучването.

Той предупреди, че резултатите може да са изкривени от скока на общия брой заразени във Великобритания през юли.

Covid ваксината на Pfizer/BioNTech получи пълно одобрение от здравните власти в САЩ

Covid ваксината на Pfizer/BioNTech получи пълно одобрение от здравните власти в САЩ

Над 92 млн. американци вече са ваксинирани с Pfizer

Отделно британско проучване установи миналата седмица, че защитата както от ваксината на Pfizer/BioNTech, така и от ваксината на AstraZeneca срещу сега преобладаващия "Делта" вариант на коронавируса отслабва в рамките на три месеца.

Проучването на Оксфордския университет установи, че 90 дни след втората доза на ваксината на Pfizer или AstraZeneca, тяхната ефикасност при предотвратяване на заразявания е спаднала съответно до 75% и 61%. Това е спад съответно от 85% и 68%, регистрирани две седмици след втора доза.