Силното земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер рано във вторник е нанесло щети върху селски сгради в източна Индонезия, съобщи АП

То е било усетено и в северна Австралия.

Индонезийската агенция по метеорология, климатология и геофизика издаде предупреждение за цунами след земетресението с магнитуд 7,6, което беше отменено три часа по-късно.

"Въз основа на четири наблюдения на мареографи около центъра на земетресението, то не показа значителна аномалия или промяна в морското равнище", заяви ръководителят на агенцията Дуикорита Карнавати.

Трусове бяха усетени в няколко региона, включително провинциите Папуа и Източна Нуса Тенгара.

Земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер удари Индонезия

Земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер удари Индонезия

Няма данни жертви, ранени или големи материални щети

Националната агенция за смекчаване на бедствията получи визуални доклади за щети на къщи и обществени сгради в село Watuwey в Югозападно Малуку.

Геоложката служба на САЩ съобщи, че епицентърът на труса е бил на дълбочина 105 километра, недалеч от северния край на Австралия.

По-дълбоките земетресения обикновено причиняват по-малко щети на повърхността от плитките, но се усещат по-широко.

Повече от 1000 души в Северна Австралия, включително в град Дарвин, съобщиха на агенцията Geoscience Australia, че са усетили земетресението. Съвместният австралийски център за предупреждение за цунами заяви, че земетресението не е представлявало заплаха от цунами за континента или за острови или територии.

Земетресение от 6.4 по Рихтер удари индонезийския остров Ява

Земетресение от 6.4 по Рихтер удари индонезийския остров Ява

Не е издадено предупреждение за опасност от цунами

Индонезия често е разтърсвана от силни земетресения, тъй като се намира на тихоокеанския "огнен пръстен".