Мощен тайфун връхлетя Япония с ураганни ветрове и рекордни валежи днес, съобщават "Ройтерс" и NHK.

"Нанмадол" е една от най-големите бури, застигали страната от години. Най-малко един човек е загинал, транспортът е нарушен, а някои производители бяха принудени да спрат дейността си.

По данни на NHK мъж е загинал, след като колата му е потънала в придошла река. Най-малко 69 души пък са пострадали при бедствието.

Премиерът Фумио Кишида отложи за утре заминаването си за Ню Йорк, където трябваше да произнесе реч пред Общото събрание на ООН, за да проследи въздействието на бурята.

Япония се готви за супертайфун

Япония се готви за супертайфун

Той ще удари първо южния остров Кюшу

Трябва да останем изключително бдителни за силни дъждове, бури, високи вълни и бурно вълнение, предупреди служител на Японската метеорологична служба.

14-ият за сезона тайфун в Япония достигна сушата близо до град Кагошима късно снощи, преди да удари западния остров Кюшу и да се насочи към главния остров Хоншу.

Около 305 000 домакинства на остров Кюшу, както и в югозападната част на Хоншу и отчасти на остров Шикоку, са без електричество. По данни на енергийните компании 270 000 домакинства в Кюшу, 25 000 домакинства в Шикоку и 10 000 домакинства в югозападната част на Хоншу са без ток.

Около 7,7 милиона души в различни райони на страната бяха посъветвани да се евакуират.

Предвижда се, че тайфунът ще продължи да се движи на североизток, предизвиквайки проливни валежи в региона, включващ градовете Осака и Киото, а утре ще достигне столицата Токио и ще се насочи към североизточна Япония.