Шофьор се вряза с автомобила си в претъпкана автобусна спирка в Източен Йерусалим, съобщава "Асошиейтед прес".

При атаката са загинали двама души, сред които шестгодишно дете, а други петима са били ранени.

От израелската полиция съобщиха, че нападателят е бил застрелян на местопроизшествието. Според тях става дума за терористичен акт.

Това е поредният случай на насилие в града. Атаката е била извършена в Рамот - еврейско селище в границите на Източен Йерусалим.

Двама са тежко ранени при нова стрелба в Източен Йерусалим
Обновена

Двама са тежко ранени при нова стрелба в Източен Йерусалим

42 души са задържани за разпит във връзка с вчерашното нападение

Напрежението в тази част на града, анексирана от Израел, но която палестинците искат за столица на своя бъдеща държава, се повиши рязко, след като на 27 януари палестинец застреля пред синагога там седем души. Това беше най-смъртоносното нападение в Йерусалим от над десетилетие.

Израелската спасителна служба идентифицира двете жертви като шестгодишно момче и мъж на около 20 години. От ранените петгодишно дете е в критично състояние.

Ислямските въоръжени групировки "Палестински ислямски джихад" и "Хамас", под чийто контрол е ивицата Газа, похвалиха атаката, но не поеха отговорност за нея.

Израел счита целия Йерусалим за своя неделима столица, докато палестинците искат източната част на града, която бе превзета от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., да бъде столица на тяхната бъдеща държава.

Жертва и ранени при взрив до автобусна спирка в Йерусалим

Жертва и ранени при взрив до автобусна спирка в Йерусалим

По непотвърдена информация експлозията е бил причинена от взривно устройство

Враждебните действия в Източен Йерусалим и на Западния бряг ескалираха, откакто Израел засили нападенията в окупираната територия миналата пролет, след поредица от смъртоносни нападения на палестинци.

Близо 150 палестинци бяха убити на Западния бряг и в Източен Йерусалим през 2022 г., което я прави най-смъртоносната година за тези територии от 2004 г. насам.

От началото на настоящата година 43 палестинци са били убити при различни атаки - 10 от тях при престрелка миналия месец в Дженин в окупирания Западен бряг.

Миналата година новото крайнодясно правителство на Израел, водено от Бенямин Нетаняху, обвини предишното правителство в бездействие пред лицето на смъртоносната вълна от палестински нападения, пораждайки въпроси относно позицията му спрямо палестинците в този момент на повишено напрежение.