Спасителите евакуираха оцелели на голям бариерен остров, откъснат от урагана Иън, докато стотици хиляди хора все още са без електричество дни след чудовищната буря, която бушува от югозападното крайбрежие на щата и достигна Северна и Южна Каролина, предава Associated Press.

Щатът Флорида е най-тежко засегнат от урагана от категория 4, един от най-силните, достигнали сушата в Съединените щати. Жертвите на бурята само в този щат станаха 47. Наводнените пътища и отнесените мостове към бариерните острови оставиха много хора изолирани на фона на ограничени мобилни връзки и липса на основни комунални услуги като вода, електричество и интернет.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза в събота, че бизнесменът мултимилиардер Илон Мъск е предоставил около 120 сателита Starlink, за да "помогне за преодоляване на някои от комуникационните проблеми". 

Комуналните служби на Флорида работят за възстановяване на захранването. Към събота вечерта близо един милион домове и фирми все още са без електричество, но това е много по-малко от първоначално засегнатите 2,67 милиона жители на щата.

Потвърдена е смъртта на най-малко 54 души: 47 във Флорида, четирима в Северна Каролина и трима в Куба.

Ураганът Иън удари и Южна Каролина

Ураганът Иън удари и Южна Каролина

Близо 200 000 домове и предприятия останаха без ток

Повече от хиляди души бяха спасени от наводнени райони само по югозападното крайбрежие на Флорида, каза генерал Даниел Хокансън, командир на Националната гвардия, пред Associated Press.

Във Вашингтон Белият дом обяви, че президентът Джо Байдън и първата дама Джил Байдън ще пътуват до Флорида в сряда.

В Северна Каролина бурята събори дървета и електропроводи. Два от четирите смъртни случая в щата се дължат на катастрофи на превозни средства, предизвикани от буря, а другите включват мъж, който се е удавил, когато камионът му е паднал в блато, и друг, задушил се с въглероден окис от генератор в гараж.

Байдън: Ураганът Иън може да е най-смъртоносният в историята на САЩ

Байдън: Ураганът Иън може да е най-смъртоносният в историята на САЩ

Властите събират данни за щети, жертви и пострадали