Ураганът Иън връхлетя Южна Каролина, след като нанесе смъртоносни разрушения във Флорида, информира БиБиСи.

Иън се завърна като ураган от първа категория близо до Джорджтаун преди да загуби част от силата си, докато марширува във вътрешността на страната. Но опасността не е отминала. Предвижда се наводненията да продължат в целия регион, включително във Флорида, в продължение на дни.

Иън е една от най-силните бури, връхлитали някога САЩ.

В крайбрежната Южна Каролина Иън повреди четири кея и наводни квартали, включително в популярния крайморски град Мъртъл Бийч. Близо 200 000 домове и предприятия в Южна Каролина останаха без ток.

Бурята се движи на север с максимални постоянни ветрове от около 50 мили в час (85 км/ч), според Националния център за ураганите (NHC). Въпреки, че ураган отслабва, той все още е опасен.

Възможни са значителни внезапни и градски наводнения в крайбрежната и североизточна Южна Каролина, крайбрежната и северозападна Северна Каролина и Южна Вирджиния. Имаше и опасения, че Иън ще предизвика торнадо в Северна Каролина и Вирджиния, докато марширува на север.

Очаква се Иън да се разсее над Северна Каролина или Вирджиния до късно в събота.

Ураганът Иън нанесе много по-малко щети от урагана пета категория Катрина, който уби повече от 1800 души и нанесе щети от 125 милиарда долара, когато се блъсна в Луизиана през август 2005 г.

Байдън: Ураганът Иън може да е най-смъртоносният в историята на САЩ

Байдън: Ураганът Иън може да е най-смъртоносният в историята на САЩ

Властите събират данни за щети, жертви и пострадали