Броят на жертвите от земетресението в Хаити рязко нарасна и по данни на спасителите вече е 1297 души, съобщи Би Би Си.

Различни по тежест наранявания са получили над 6000 души.

Шефът на спасителната служба Джери Чандлър заяви пред журналисти, че болниците в района на земетресението са препълнени с ранени хора. Телевизионният канал CNN съобщи, че в болницата "Св. Антоний" в град Жереми се е наложило да се поставят палатки на двора, за да приемат още пациенти.

По-рано се съобщаваше за 724 загинали.

Жертвите на земетресението в Хаити вече са над 700

Жертвите на земетресението в Хаити вече са над 700

Разрушени са 1500 сгради, над 5000 са с повреди...

"Сега най-належащият въпрос е осигуряването на медицински материали и специалисти. Започнахме да изпращаме медикаменти и персонал в здравните заведения, които пострадаха от земетресението. Някои нуждаещи се от спешна помощ са евакуирани, евакуацията продължава." - заяви на пресконференция премиерът на Хаити Ариел Анри.

САЩ изпратиха в Хаити издирвателно-спасителна група от 65 души. Шефът на американската Агенция за международно развитие (USAID) Саманта Пауър съобщи в Twitter, че заедно с групата е изпратено и специализирано оборудване, както и медицински принадлежности.

На 14 август, островната страна беше разтърсена от земетресение с магнитуд 7.2. То е по-мощно от това през 2018 г., което беше с магнитуд 5.9, както и от разрушителни трус от 2010 г. с магнитуд 7.1. Земетресението през 2010 г. беше най-мащабното за последните 200 години тогава загинаха над 230 хиляди души, а 60% от сградите бяха разрушени.

Расте броя на жертвите от земетресението в Хаити

Расте броя на жертвите от земетресението в Хаити

Властите предприемат мерки