Бебетата на жени, заразени с вируса зика в края на бременността, нямат видими вродени дефекти. Това съобщава „Асошиейтед прес”, позовавайки се на научно изследване от Колумбия. Според него изглежда се потвърждава, че най-големият риск за новородените идва в началото на бременността.

Изследването е открило също притеснителни случаи на тежки вродени малформации при бебета, родени от жени, които никога не са осъзнали, че са заразени с вируса.

„Вие не сте вън от опасност, ако нямате симптоми”, заяви д-р Ян Липкин, експерт по инфекциозни болести от Колумбийския университет. Той не е участвал в изследването.

Откакто епидемията от зика се появи в Бразилия и бе свързана с тежки вродени малформации, здравните експерти се опитват да разберат кога развиващите се зародиши са най-уязвими и дали зародишите са в риск, ако майката е заразена, но никога не е почувствала симптоми.

Вирусът зика се разпространява основно чрез ухапване от тропически комар. Повечето заразени хора никога не изпитват симптоми. Други пък имат треска, обрив, болки в ставите или зачервени очи. Те се възстановяват в рамките на седмица.