1.884 млрд. лв. е предвиденият проектобюджет за София за 2021 година - с около 200 млн. лв. повече от миналогодишния. Очаква се в средата на февруари той да бъде одобрен от Столичния общински съвет, след като бъде обсъден от експерти и комисии.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на пресконференция, на която бяха представени по пера и стратегически цели парите за града за тази година.

Едно от най-големите пера е за текущи дейности и за държавно делегирани дейности - увеличаване на заплати на учители, социални, работници и средства за здравеопазване. За тях са предвидени 1.375 млн. лв.

509 млн. лв. е размерът за капиталовата програма на София, посочи Фандъкова. 296 млн. лв. са безвъзмездните средства, привлечени по европейските програми.

В бюджета на София за 2021 г. са заложени три стратегически цели.

Транспорт

За изграждане на нова транспортна инфраструктура ще бъдат инвестирани 140 млн. лв., като се увеличават средствата за ремонти в кварталите.

В проектите за транспорт се включват реконструкция на трамваен и релсов път, изграждане на нови булеварди, сред които бул. "Филип Кутев", бул. "Тодор Каблешков", разширение на бул. "Опълченска", чието изграждане ще продължи в следващите няколко години, бул. "Ломско шосе", Източната тангента и др.

Предвиждат се и основни ремонти на различни булеварди - ул. "Кукуш", тунела на НДК, ул. "Коперник".

Най-голямата реконструкция, която ще започне - разширение на трамвайното трасе на бул. "Цар Борис III", което се очаква да започне през март. За целта са заделени над 30 млн. лв., а средствата са по програма "Региони в растеж", предвижда се и изграждане на нов линеен парк на площад "Македония".

50 млн. лв. са предвидени за ремонти в кварталите и пътна безопасност.

На практика бюджетът на София възстановява средствата за текущи ремонти, 10 млн. лв. отиват към районните кметове, които ще се инвестират в ремонт на тротоари и оформяне на квартални улици.

Тази година стартира и началото на проекта за канализация по програма "Околна среда". 30 млн. лв. ще бъдат отделени за изграждане на нова ВиК инфраструктура и нови канализации и пречиствателни станции. Ще бъде подобрена ВиК инфраструктурата във Витоша, Връбница, Лозенец, Сердика и Банкя.

10 млн. лв. са осигурени от държавата за връзката на водопровода от София с Перник.

Детски градини

Второто голямо перо и стратегическа цел в проектобюджета на София за следващата година е откриване на места за всички деца, които не са приети в детски градини.

65.7 млн. лв. са предвидени за изграждане и разширение на детски градини и ясли - 45 са обектите за нови сгради и разширение, очакванията са да се отворят 185 нови групи в 23 района на София, като няма заложен обект само в Нови Искър заради откриването на новата детска градина там.

1.6 млн. лв. ще отидат за проектиране на нови сгради, средствата ще се предоставят на районните кметове.

Над 6 млн. лв. са предвидени за изграждане на две нови спортни зали и физкултурни салони във Френската гимназия и 100-о училище в район "Сердика", две нови училища ще бъдат построени в районите Студентски град и Манастирски ливади. Подготвя се и програмата за училищни тоалетни - 1.5 млн. лв. Припомняме, че именно идеята за реконструкцията на училищните тоалетни спечели конкурса на Столична община, в която гласуваха гражданите.

Мръсен въздух

Третият приоритет в бюджета на София е подобряване на качеството на въздуха и чистотата на града, общият размер е около 200 млн. лв. За целта се отпускат инвестиции в метрото, електротранспорта, ще се изграждат станции за въздух, както и нови паркове. Увеличават се средствата за миене, подмяна на старите печки с нови уреди - за целта са предвидени 12 млн. лв.

В план сметката за чистота се увеличават площите за миене с 24%, планира се програма за премахване на калните точки - местата, които са източник на прах и кал. Бюджетът за това е над 1 млн. лв.

Култура, здраве, образование

Залагат се инвестиции в градските паркове - 4.6 млн. лв. - за Северния и Западния парк.

1 млн. лв. се предвиждат за изграждане за първата общинска детска поликлиника, която ще е в район "Възраждане", 10.4 млн. лв. са предвидени за два центъра по социални услуги.

Предвижда се да бъде завършена Минералната баня в Банкя и топлоцентралата в НДК, където ще е новият център за съвременно изкуство, както и реставрация на Минералната баня в Овча купел и късноантичния мавзолей в "Южен парк".

Продължава програмата културно наследство - 4.6 млн. лв. са предвидени за новия сектор "Дигитализация".

Първата голяма система, която ще бъде завършена - е системата за записване за 1 клас. Предвидено е увеличение на средствата за увеличение на заплатите на водачите в градския транспорт с 4 млн. лв.

Личната кауза на кмета Йорданка Фандъкова в бюджета е разширяване на метрото към "Слатина" и за кв. "Левски".

13.6 млн. лв. по-малко са приходите в бюджета на София за миналата година заради кризата с коронавируса, въпреки двете актуализации. 48 млн. лв. са загубите само в градския транспорт.