2 милиона българи са застрашени да загубят собствеността върху ценните си книжа, придобити по време на приватизацията. За това алармира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България пред bTV.

"Ако този законопроект бъде приет, ще бъде конфискувана собствеността на 2 милиона български граждани. Нашата позиция е за оттегляне на този законопроект. Синдикатите имаха и още по-остра позиция. Те заговориха за протести, за напускане на тристранката. Поискали сме всички заедно среща с премиера", подчерта Велев.

По думите му законодателят твърди, че чрез проекта се цели раздвижване на пазара, както и защита на миноритарните акционери. "В момента акциите, които българските граждани имат придобити като безплатни такива при приватизация на предприятия, се съхраняват в Централния депозитар по техни лични сметки. Вместо да се направи лесно информирането кой какви акции има, се казва, че имат една година, за да ги преместят от там към подсметка в инвестиционния посредник. Ако не го направят, те ще бъдат иззети във фонд без тяхната воля", обясни Васил Велев.

Работодатели и синдикати искат спешна среща с Борисов за проекта за ценните книжа

Работодатели и синдикати искат спешна среща с Борисов за проекта за ценните книжа

Икономическите и социални мерки за преодоляване на кризата също сред темите

Той допълни, че няма европейска норма, която да кара гражданите да правят това и в нито една държава подобно нещо не се прави. 

"Това е посегателство върху частната собственост, противоречи на Конституцията, влошава бизнес климата и ощетява хората", добави Велев.

По думите му има десетки хиляди граждани, които имат пакети акции от порядъка на 1000-2000 лв. Други пакети от акции са от порядъка на десетки хиляди левове. Има редица бивши приватизационни фондове, където цената на пакет акции, които гражданите притежават, са стотици левове. Има и такива, които са с хиляди левове.

"Искаме хората да имат лесен достъп да получат информация. Административно да се облекчат процедурите и да поевтинеят - и за наследяване, и за управление на тези акции, както и хората доброволно да изберат какво да правят с акциите си", заяви Васил Велев.

АИКБ иска незабавно оттегляне на проектозакона за "спящите" акции

АИКБ иска незабавно оттегляне на проектозакона за "спящите" акции

Те са категорични, че противоречи на Конституцията и ощетява над 2 млн. българи

Припомняме, че от БСК също се обявиха против изземането на "спящите" акции от масовата приватизация.