Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) иска незабавно оттегляне на законопроекта за т. нар. "спящи акции", който застрашава над 2 милиона българи със загуба на собствеността им върху ценните книжа, които са придобили по време на приватизацията.

Това заявяват в своя позиция до медиите от АИКБ.

Те припомнят, че категорично против концепцията, материализирана сега в законопроект, са се обявили четирите национално представителни работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, както и КНСБ, КТ "Подкрепа", Асоциацията на директорите за връзки с инвеститори в България, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Националната комисия за корпоративно управление и други асоциации от капиталовия пазар, Омбудсманът на Република България, Министерство на правосъдието, юристи и акционери.

Повечето от тях вече са потвърдили позицията си, като призовават в свои становища проектозаконът да бъде оттеглен.

В изготвения законопроект е предвидено задължението собствениците на акции в едногодишен срок да прехвърлят ценните си книжа от Регистър А на "Централен депозитар" АД, където те се съхраняват безплатно и сигурно за акционера, в Регистър Б в подсметка към инвестиционен посредник, където ще носят риска на посредника и ще дължат такси.

Хората, които не знаят, че притежават подобни акции (наследници) или не ги потърсят, ще ги загубят, защото държавата ще ги прехвърли срещу дялове по незнайна цена към специално създаден фонд, който да ги управлява незнайно как и незнайно от кого, отбелязват от Асоциацията. 

От АИКБ критикуват проектозакон на МФ за национализиране на акциите

От АИКБ критикуват проектозакон на МФ за национализиране на акциите

Акционерите ще загубят вярата си в правовата държава, предупреждават АИКБ

В текста е записано още, че при изтичане на втори допълнителен срок и непредприемане на действия от страна на дялопритежателите, паричната равностойност на дяловете ще бъде внесена в държавния бюджет, т. е. досегашният собственик губи окончателно всички права, които е имал.

Спроед АИКБ законопроектът противоречи на Конституцията на страната и на договора за функциониране на ЕС и ще окаже изключително негативно въздействие върху капиталовия пазар и икономиката на България.

Нищо не налага предприемането на подобни мерки у нас, а и категорично можем да заявим, че няма държава в ЕС, в която да има подобна практика. Търговският закон и Законът за публично предлагане на ценни книжа достатъчно ясно и недвусмислено регулират материята. За нас е неразбираемо какви интереси налагат подобни неприемливи опити за конфискация на частна собственост, подчертават от Асоциацията.

С електронна услуга проверяваме дали имаме "спящи акции"

С електронна услуга проверяваме дали имаме "спящи акции"

Много от собствениците не знаят дали притежават такива

Освен всички загуби, които ще претърпят тези над 2 милиона българи, АИКБ счита, че рискът страната ни да бъде зачеркната като инвестиционна дестинация е огромен, тъй като инвеститорите няма да имат никаква сигурност за частната си собственост.

Асоциацията е категорична, че предложеният законопроект, обоснован с "незаинтересоваността" на собствениците на акции, не се различава по нищо от конфискация на банков депозит, по който притежателят му не е внасял или теглил суми известно време.

Асоциацията на индустриалния капитал в България и другите работодателски организации и асоциации на капиталовия пазар нееднократно са заявявали готовността си за участие в експертни групи за обсъждане на ефективни, пазарни и законосъобразни мерки за активизиране на пазара на ценни книжа, но законопроектът "Или продаваш на загуба, или губиш всичко" (известен и като проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в регистрационната система на "Централен депозитар" АД) трябва да бъде оттеглен като противен на правовата държава, ощетяващ хората и вреден за икономиката, допълват още от АИКБ.

Работодатели и синдикати са поискали свикването на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за обсъждане на проекта на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от "Централен депозитар" АД. Заседанието е свикано за 10-ти юни. 

БСК против изземането на "спящите" акции от масовата приватизация

БСК против изземането на "спящите" акции от масовата приватизация

Настояват Министерството на финансите да си преработи Концепцията