КНСБ предлага от 1 май минималната работна заплата да бъде 300 лв. От синдиката настояват още да се увеличи и размерът на обезщетенията за безработица, както и периодът, в който те се получават.

Идеите са част от актуализираната антикризисна програма, която синдикатите ще предложат на Антикризисния съвет към премиера.

300 млн. лв. ще стигнат, за да се финансират всички мерки, съобщи зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Поисканото увеличение на минималната работна заплата и обезщетенията за безработица няма да застрашат финансовата стабилност на държавата, увери Пламен Димитров.
В момента минималното обезщетение е 120 лв., а максималното - 240 лв.

По данни на синдиката от началото на годината без работа заради кризата всеки месец остават между 4 и 5 хил. души.

Общо числото на безработните надхвърля 35 хил. души като безработицата расте с всеки месец.

Сред другите мерки, които от КНСБ предлагат, са държавата да поеме изплащането на лихвите по ипотечните кредити за единствено жилище на семействата, в които и двамата съпрузи са останали без работа за период от 1 година и разсрочването на главницата.
Мярката вече работи успешно в Испания и Гърция, посочи Пламен Димитров.

От КНСБ поискаха още стимулиране мобилността на заетите като държавата да поеме транспортните или квартирните разходи за работа в разстояние от 130 км. отново за период от 1 година.

Те настояват и властта да гарантира на 100% пенсионните депозити по задължителното и доброволно пенсионно осигуряване в търговските банки.

От синдиката за сега отхвърлят възможността за национални ефективни протестни действия заради кризата, но не изключват браншови и локални протести.