Напълно реално е българската икономика да се повиши с 5% през настоящата 2022 година. Това заяви по време на среща с ръководствата на Двустранните търговски и индустриални камари в България министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. На събитието, организирано под заглавието "България като нова дестинация за привличане на инвеститори чрез скъсяване на глобалните вериги на доставки" бяха обсъдени действия за повишаване на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата и задържане и провличане на чужди инвеститори в страната ни. Нулева толерантност към корупцията - това е крайъгълният камък, върху който ще се развива икономическата политика на страната ни в бъдеще, категоричен е Лорер.

"Бяхме избрани с много ясен мандат от българския народ - да започнем да създаваме инфраструктура за нормалното функциониране на държавата. Държава, в която можем да гледаме децата си, родителите си, да работим работата си", каза той.

Инвестират 40 млн. евро във фабрика за електрически велосипеди край Пловдив

Инвестират 40 млн. евро във фабрика за електрически велосипеди край Пловдив

Новият завод трябва да осигури нови 1000 работни места

И в конкретика - няколко са основните приоритети на новата власт, за да постигне целта си. На първо място е реформа в съдебната система и създаване на равни начала за всекиго. На второ създаване на физическа инфраструктура, по която да се движат хора и товари. Базисни цели са и дълбоки реформи в положителна насока в здравеопазването и образованието, за да има здрави и образовани хора, които да развиват въпросната иновативна икономика.

Именно затова ръст от 5% е напълно постижим, смята Лорер, но за това трябват активни съвместни усилия и от държава, и от бизнес. "И не че ще направим нещо толкова изключително. Просто нещата са толкова занулени, че ако се потрудим лесно може да умножим резултатите", коментира той.

За да преследва амбициозните цели в ресора си, новосъздаденото Министерството на растежа и иновациите ще използва мощни инструменти, пренесени под неговата "шапка" - Българската агенция по инвестиции, Българската банка за развитие, Фонда на фондовете, Националния инвестиционен фонд, редица европрограми, изтъкна министърът.