Започна ефективният протест на железничарите. В момента продължават преговорите между синдикатите и ръководството на БДЖ, като се очаква те да продължат до късно тази вечер.

Двете страни виждат хода на преговорите по различен начин. Според инж. Милчо Ламбрев, шеф на НКЖИ, има напредък по част от десетте точки на стачното споразумение и най-големите разногласия са по въпросите, свързани с пенсионирането. Той подчерта, че експлоатационен персонал няма да бъде съкращаван. Ламбрев изрази пред bTV увереност, че утре стачка няма да има.

От друга страна, според Розен Зарков от КТ "Подкрепа" преговорите вървят трудно и освен това въпросите са комплексни - ако не бъде постигната договореност по една точка от стачното споразумение, всички останали ще отпаднат и ще има ефективна стачка от 08:00 до 16:00 часа всеки ден. Днес се оказа, че пътниците на БДЖ може и да останат без алтернативен транспорт по време на стачката.

По време на ефективната предупредителна стачка реално не са работили големи жп възли и гари като Бургас, Стара Загора, Плевен, Горна Оряховица, Варна, Шумен, Синдел, Дъбово, София Централна Гара, Ямбол, Перник и други.

 

Валентин Никифоров от КНСБ пред БНР:

Има сближаване на позициите в преговорите между синдикатите и ръководството на БДЖ. Разговорите ще продължат и след полунощ.

По обобщени данни на КНСБ към 11.30 ч. общо 52 влака от 60 пътнически, които е трябвало да се движат в страната, не са се движили.

Влак, който трябваше да потегли от София в 10 ч., остана на перона на Централна ЖП гара в столицата. До 11 часа четири влака не потеглиха от София, обяви Пламен Димитров от КНСБ. Това са влаковете за Варна, Кюстендил, Бургас и Червен бряг.

Той не се ангажира с прогноза за продължителността на ефективните стачни действия, защото по думите му всичко зависи от преговорите.

Днес се състоя среща между синдикалистите и транспортния министър Александър Цветков. Основна част от искания на железничарите са социални, а друга се отнася до инвестициите.

Малко преди 10 часа днес дойде сигнал от Железничарския синдикат, че се оказвал натиск върху диспечерите да не се осъществяват стачката и влаковете да бъдат пускани. Това веднага беше проверено в централната диспечерска зала.
Служителите обясниха, че ако някой иска да работи, никой не може да му забрани и отрекоха да е оказван натиск.

Вчера стана ясно, че ангажиментът за съкращенията в бранша не е наложен от Световната банка, а ръководството на БДЖ само е предложило тази схема с цел осигуряване на заема от СБ.

От транспротното ведомство на няколко пъти бе оповестено, че съкращения няма да има, а реорганизации, но според синдикатите до последния момент те не са получили нови цифри и предложения.