6,6% от целия пазар е стойността на контрабандата на цигари през четвъртото тримесечие на миналата година. С това се забелязва леко увеличение на потреблението на контрабандни цигари.

Това обявиха от "Инициативата срещу незаконната търговия", които представиха резултатите от проучването си пред премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и министрите на финансите и вътрешните работи - Владислав Горанов и Валентин Радев.

Всеки ден у нас 47 души започват да пушат

Всеки ден у нас 47 души започват да пушат

Искат пълна забрана на рекламата на тютюн и тютюневи изделия

Най-висока остава контрабандата в Хасково, Ямбол и Димитровград. През миналата година контрабандата е била 6%, което означава ръст с 0.6%.

Разпределението по градове показва: за Хасково са 17,3%, Пазарджик - 14,0%, Ямбол - 12,7%, Стара Загора - 11,3%, Сливен - 10,0%, Видин - 10,0%, Асеновград - 8,7%, Благоевград - 8,5%, Пловдив - 7,2%, Русе - 6,9%, София - 5,5%, Перник - 5,3%, Бургас - 4,8%, Добрич - 4,7%, Шумен - 2,7% и други.

Непредназначените за вътрешния пазар цигари през четвъртото тримесечие от Филип Морис България са 13,1%, за Бритиш Американ Табако 4,7%, Булгартабак 5,9%, Джапан Табако Интернешънъл 3,1%, Империъл Табако 1,8%, Карелиа 13,5%, Финансконсулт 12,9% и Hongta - 1,3%.

ГЕРБ против връщането на пушенето на закрито

ГЕРБ против връщането на пушенето на закрито

Контрабанда ще спадне „като се вкара още полиция на пазарите"

"Можем само да ви уверим, че във всички сфери на борбата с контрабандата на цигари сме безмилостни и неотстъпчиви", увери премиерът Борисов.

Той заяви, че в рамките на един месец трябва да се вземат спешни мерки, за да може контрабандата на цигари да спадне още повече. "Дали колегите от ЕС провеждат в другите страни подобни мероприятия, на които да идват всички политически лидери" попита премиерът. "Ако на 100 кутии във Великобритания, 30 са контрабанда, измерението би трябвало да е голямо", каза още той и посочи, че този въпрос ще се повдигне и на Европейски съвет.

"Ние в тази посока не може да бъдем на ваша страна, защото сме против тютюнопушенето", коментира обаче Борисов, но се и закани, че оттук насетне няма да позволи повече да се получава двоен негативен ефект - да се плаща и на контрабандисти, които дават на хората и некачествени цигари.

анкета

Да се върне ли пушенето в заведенията?

Виж резултати

Да, без ограничения 10.1%

Категорично против 47.8%

Само в отделени за целта зали 18.9%

Да се разделят заведенията на две групи 7.6%

Напротив, да се забрани и на улицата 15.6%

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира положително данните. "В общоевропейски мащаб резултатите за контрабандата на цигари са много добри. След България е Италия, докато страни като Ирландия и Великобритания са водещи в класацията", посочи главният прокурор.

Той постави акцент върху нарязания насипен тютюн, който също е част от нелегалния черен пазар, който се опира от "врата на врата" и на доставка от интернет. "Ако нещо трябва да се направи, то трябва да се направи с равна мяра за всички и повече реализъм, а не да се уязви даден сектор", отчете Цацаров. Трябва да се обърне много голямо внимание на този проблем, призова той.

На конференцията присъстваха и редица представители на тютюневия бранш у нас.