700 миньори от ГОРУБСО - Мадан ще посрещнат професионалния си празник без заплати. Втори месец работниците в мините край Мадан са оставени без трудови възнаграждения, съобщи БНР.

Миньорите настояват за спешна намеса на правителството и личен ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов, иначе отново излизат на протести.

Тази година професионалният празник на миньора съвпада и с 20-та годишнина от учредяването на Българската минно-геоложка камара. В рамките на тържествата в катедралния храм „Св. Неделя" в София ще бъде отслужен молебен за здраве. Равносметка за развитието на минерално-суровинната индустрия ще бъде направена от представители на бранша.

Ще бъдат връчени и наградите на Българската минно-геоложка камара. Сред тях е и наградата за най-добър студент на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски".

Покровител на миньорите е Свети Иван Рилски Чудотворец, чиято памет Българската православна църква почита днес. Светецът е смятан за покровител на българския народ и застъпник пред Бога.