"Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон". Да продаваш на политици се оказва проблем. Проблемът е предизборен. Това заяви Георги Шопов, председател на Национална асоциация на строителните предприемачи пред bTV. В асоциацията членува и фирма "Артекс", която беше замесена в скандала с евтините апартаменти на властта.

Според Шопов, поправката чрез Закона за устройство на територията са искали промяната да важи за всички обекти, но това не се е случило.

"Едно строитело разрешение важи 5 години, но заради кризата много строителни разрешения не бяха реализирани и бяха изтекли. Когато пак се появи съживяване на пазара, това означаваше, че на нас ни трябват 1-2 г. отново да ги извадим. Затова искахме и смятахме, че е нормално и за обществото, да се продължи тяхната валидност. Това обаче не беше прието. За жилищни кооперации срокът си остана 5 години. Той беше удължен на 10 години заради общинските инфраструктурни обекти, които са по-високата категория", каза Шопов.

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен

Повод за обсъждане на промените в Закона е изключително висока сграда, строена от Артекс. "Тази сграда, понеже е висока, попада, но това е инцидент и случайно", изтъкна Попов. По думите му поправката се е направила заради инфраструктурните общински обекти, на които заради забавяне на финансирането са им изтекли строителните разрешителни.

Неговото лично усещане и становище като гражданин е, че поправката в закона не е направена с политическа протекция.

Запитан кога е чувал за цени от 600-700 евро на квадрат в столичния квартал "Изток", той призна, че това са цени от преди повече от 10 години. Цените там са доста по-високи, каза председателят на асоциацията. Когато се говори за цена на жилище, трябва да се има предвид, че тя зависи и от това кога се дават парите.

"Хората купуват "на зелено" от нас на база предварителен договор, без никакво обезпечение. Голяма част от цената е функция на това кога се дадат парите. Ако отидете при финансова институция и тя ви даде парите в самото начало без обезпечение, цената е една. Когато се дават разсрочено или накрая, цената е съвсем друга", каза Шопов.

Мария Пиргова: Рекетът за бизнеса е стилът на ГЕРБ

Мария Пиргова: Рекетът за бизнеса е стилът на ГЕРБ

Нямало нищо лошо в предсрочни избори, смята политологът

В ценообразуването огромната тежест се пада на терена, като в луксозен търсен район стойността на терена може да стигне до 65%. В отговор на въпрос той заяви, че като собственик на строителна фирма към него не е имало политически натиск.

"Притеснени сме, че политически проблем и напрежение се пренася върху един от работещите сектори на нашата икономика", коментира Шопов. Според него проблемът е главно предизборен. "Зависим от нормативната база, която до голяма степен зависи пък от политиците", коментира още Георги Шопов.

"Не смятам, че с есемес може да се постигне нещо", каза Шопов по повод записа от среща с протестиращи, на който главният архитект на София Здравко Здравков заявява, че е притискан от собствениците на "Артекс". 

"Есемесите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър стои огромен финансов интерес", казва на кадрите Здравков.

"Аз не съм адвокат на семейство Мирянови и не познавам случая в детайли", допълни Георги Шопов.