Като рекет и престъпление към бизнеса определи политологът Мария Пиргова случаят с апартаментите, закупени на драстично по-ниски цени от председателя на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов и още някои представители на властта. Тя смята, че подобен рекет към бизнеса е стилът на управление на ГЕРБ.
Пред bTV тя и колегата й Димитър Ганев коментираха как ще се отрази скандалът върху изборните резултати на евровота.

Митрополит Антоний: Маркетингов прийом е вграждането на свещени текстове

Митрополит Антоний: Маркетингов прийом е вграждането на свещени текстове

Гарантирането на сигурността няма как да стане чрез опрощаването на дългове

Според Пиргова няма нищо лошо в предсрочни избори. Има процедура за служебно правителство. Възможно е да останем само с тези две оставки, смята тя.

Цветанов да напусне политиката, настояват от БСП

Цветанов да напусне политиката, настояват от БСП

Освен апартаментите на евтиния, проблем било и прокарването на лобистки закони

Заедно с Цветанов на много по-ниски цени в столичния кв. "Изток" апартаменти са закупили министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева, бившият зам.-министър на спорта Ваня Колева и депутатът Вежди Рашидов. Цачева и Колева подадоха оставки.

Според Мария Пиргова ГЕРБ сигурно ще калкулират загуби на евровота заради този скандал. За нея по-важно е страната ни да отговори на докладите на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат и Доклада за 2018 г.

Симеонов скочи срещу оставката на Цачева

Симеонов скочи срещу оставката на Цачева

Обществото се занимавало с "жълтини" според него

"В докладите има корупция, Цветанов е съден в Страсбург в лицето на държавата (държавата плаща стотици хиляди евро заради "брилянтните акции", извършени когато Цветанов бе вътрешен министър). ГЕРБ трябва да вземе политическо решение и в този случай. Цветанов може да подаде оставка", каза Пиргова.

Припомняме, в доклада за инвестиционния климат се казва, че корупцията е ендемична, а в Доклада за 2018 г., че има усещане за безнаказаност.

Като не реагираме на тези доклади жертваме икономика и сигурност. Борисов трябва да отговори на тези доклади, заяви Пиргова.

Абсурдно е заради една сграда да промениш цял закон, убедени от бранша

Абсурдно е заради една сграда да промениш цял закон, убедени от бранша

Хората купуват "на зелено" от нас на база предварителен договор, без никакво обезпечение

Според политолога Димитър Ганев сега сме в епицентъра на скандала. Според него, за да има обективна оценка, е нужно да се отделим от ситуацията. След връщането на Цветанов от САЩ ще можем да говорим, смята той и подкрепя мнението на вицепремиера Томислав Дончев, че скандалът с апартаментите може да донесе политически дисонанси.

Пиргова смята, че това е недопустима политика, не може скандалът да бъде отминат. Цветанов избяга в САЩ на един американо-еврейски конгрес, който не го спасява от нищо. Въпросът е в рекета на фирмите, рекет, на който са подложени много производители в България - представяте ли си 4 т месо на депутат.

Тръгна делото "Суджукгейт" срещу Живко Мартинов

Тръгна делото "Суджукгейт" срещу Живко Мартинов

Той е обвинен за изнудване на бизнесмен за 4 тона суджук

За Мария Пиргова този скандал е рекет върху бизнеса, който продължава в един и същи стил. "Министър Банов - как ощети със 700 000 лв. Министерството на културата - закъснява фирмата, парите отиват в друга линия - това е стила на ГЕРБ и трябва да се приключи - дали с оставка на Цветанов, или на правителството", каза Пиргова.

Ганев е по-обран в оценката си за ефекта от поредния политически скандал. "Чак правителството да се раз клати от този скандал -каквото и развитие да се стигне управляващата коалиция, 26 март е последната дата, (на която ще има ефект - б.р.). Дори да има предсрочни парламентарни избори, те ще зависят от евровота. Сега е трудно да изчислим мащаба на имиджовата щета в ГЕРБ", каза Ганев.

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен

Водещият описа действията на Цветан Цветанов във връзка с купуването на седмия му апартамент. Цветанов в петък пратил до Фандъкова (столичният кмет Йорданка Фандъкова - б.р.) проверка и 4 дни по-късно той си купува апартамент, каза водещият - фирмата е в грешка, тази грешка се поправя с лобистки закон. Натопена е и г-жа Цачева.

Пиргова отново повтори тезата си, че изпращането на питане към столичния кмет изглежда като рекет и 4 дни след това като престъпление покупката на този апартамент на толкова ниска цена - това щеше да е частна сделка, ако не беше последвал лобисткия закон.

За Димитър Ганев (вторият в ГЕРБ) Цветанов е ключова фигура. Обществена поръчка за нов политически проект има - този скандал допринася за тази умора (на избирателите от досегашните политици - б.р.). Политически предприемачи ще има, категоричен е той.

Цветанов пита дали след проверките ще получи извинение

Цветанов пита дали след проверките ще получи извинение

Няма нищо незаконно около моите имоти, убеден вторият в ГЕРБ