Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

Той изрази мнение, че е редно Цветан Цветанов да даде повече информация по случая. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той, каза Дончев.

По думи на вицепремиера всеки подобен скандал носи негативи.

Дори и най-стабилната парламентарна конфигурация не би могла да спаси някой, по отношение на който доверието е изчерпано, имам предвид правителството, обясни той и допълни, че освен за стабилността на парламентарната подкрепа, трябва да се мисли и за доверието. Убеден съм, че решението ще е такова, че не само да възстанови, но защо не и да повиши доверието, посочи Дончев.

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач "Артекс инженеринг" АД

Оставката на Цецка Цачева той определи като "мъжка постъпка". Вицепремиерът призна, че тя е важна за партията, но въпреки заслугите й ситуацията изисква такова решение. Според Дончев оставките са политически инструмент за възстановяване на доверието.

Вицепремиерът призна, че скандалът е проблем. Българинът е много чувствителен към имотното състояние и към поведението на политиците, обясни той. Според него обаче в случая всичко е законно.

Той не пожела да коментира какво ще е евентуалното поведение на Цветан Цветанов и подчерта, че пред управляващите стоят много предизвикателства за решаване.

Вицепремиерът посочи, че както антикорупционният фонд, така и "Свободна Европа" имат ясен източник на финансиране и това не би трябвало да влияе на функционирането на фонда и на редакционната политика на "Свободна Европа".

"Това предполагам, че си е тяхна инициатива. Изкушаващо е да се търсят други връзки, но ми се иска да вярвам, че това е продукт на работата на професионалните интереси на хората, които работят на тези места", заяви той относно източника на информацията за апартаментите.

Цветанов вижда предизборна логика в атаките срещу себе си

Цветанов вижда предизборна логика в атаките срещу себе си

Това е опорна точка на БСП

Относно настоящата ситуация във Великобритания Дончев изрази мнение, че Брекзит ще има негативен ефект и за европейската икономика. Вторичният ефект вследствие на негативните измерения на твърд Брекзит върху европейската икономика ще бъдат усетени и в България, заяви той и допълни, че е напълно възможно компании от производството да предпочетат да се изместят в други държави членки, включително и в България.

Дончев посочи, че екипът му работи по т.нар. "план за икономическа трансформация". Ако искаме да бъдем по-богата държава, трябва да произвеждаме и продаваме скъпи неща, обясни вицепремиерът. Според него обаче повишаване на разходите за труд в последните години ще ни изиграе лоша шега, защото част от производствата ще станат неконкурентоспособни. Той прогнозира, че могат да се отделят поне 5 млрд. лева за инвестиция в подобен приоритет. Парите обаче не били всичко.

Цветанов да напусне политиката, настояват от БСП

Цветанов да напусне политиката, настояват от БСП

Освен апартаментите на евтиния, проблем било и прокарването на лобистки закони

"Всяко публично финансиране, което интервенира върху реалната икономика, има и тъмна страна. Дори директната субсидия - това, което в момента правим по Програмата за иновации и конкурентоспособност. Хубаво е - даваме средства на фирмите за подобрения, но то в някаква степен изкривява пазара. Държавата трябва да въздейства, трябва да интервенира умно. Не бива да се случват инвестиции, които заместват частното финансиране", коментира Дончев.

Той бе категоричен, че няма да се увеличава броят на чиновниците. Дори ако се създаде ново звено, то ще е за сметка на бройки, които съществуват в други ведомства, уточни той и увери, че не става дума за създаване на ново министерство.

Цветанов пита дали след проверките ще получи извинение

Цветанов пита дали след проверките ще получи извинение

Няма нищо незаконно около моите имоти, убеден вторият в ГЕРБ