От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) преквалифицират и обучават 2 000 безработни годишно.

Данните представи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на пресконференция, посветена на приключването на проекта за постигане на устойчива и качествена заетост посредством подобряване привлекателността на професии със слабо предлагане на пазара на труда в ключови за развитието на българската икономика сектори.

Стойността на проекта е 2 324 300.00 лв., от които 1 975 665.01 лв. европейско и 348 644.99 лв. национално финансиране.

АИКБ търси със свещ посред бял ден хора за работа, заяви Велев и припомни, че няколко години Асоциацията бие камбаната за проблемите с човешките ресурси и дефицита на работната сила в българската икономика. Причините, според него, са многопластови, но една от най-важната е демографската криза, която причинява остър недостиг на работна сила.

"Това е общ проблем за цяла Европа", констатира Велев и допълни, че проблемът е много важен за Асоциацията, защото в страната ни са най-ниските възнаграждения на пазара на труда.

Никой не иска да става локомотивен машинист

Никой не иска да става локомотивен машинист

Лекари, машинни инженери, настройчици на машини, заварчици и стругари са с най-висок рейтинг

От 20 до 30% годишно се сменя персонала във фирмите, отчитат от Асоциацията.

АИКБ търси и всякакви резерви затова работната сила да бъде адекватна на потребностите на икономиката. Сред тях са ускоряване на административната реформа в България, намиране на решение на проблема на обезкуражените безработни и разрешаване проблемите на хората с увреждания.

Според Велев приетия наскоро не решава проблема на хората с увреждания, защото е "прах в очите". Отделно квотите, императивни за работодателите се трансформират в забрана за назначаване на хора с увреждания.

Изпълнението на проекта започна на 02 януари 2017 г., като неговата основна цел бе да създаде пилотен модел за решаване на един от основните проблеми на пазара на труда през последните 15 години - дисбалансът между търсенето на квалифицирана работна сила в ключови за развитието на българската икономика области и предлагането на човешки ресурси със съответната квалификация.