Автобусите да останат извън толсистемата. За това призова пред Нова телевизия Магдалина Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Автобусните превозвачи готвят протест. Една от причините е, че е възможно заради предстоящото въвеждане на толтаксите и за тях, да поскъпнат цените на превозите.

Вече има призиви за стачни действия на 12 декември и спиране на автобусни линии на 13 януари 2020 г.. Според разчетите, автобусите над 12 тона трябва да плащат между 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло - между 4 и 8 стотинки. 

Автобусните превозвачи настояват за регистрация по ДДС

Автобусните превозвачи настояват за регистрация по ДДС

Транспортният бранш бил "затлачен"

"В момента заплащаме между 1 и 1,5 стотинки за километър пробег. Предлаганото увеличение е в тежест и за бранша, и за потребителите на услугата. Ние няма как да предоговаряме условията по договорите и обществените поръчки, така че при всички случаи автобусите трябва да останат извън толсистемата. Това няма да бъде прецедент, това е европейска практика", обясни Магдалина Милтенова.

По думите й готвеният протест не е обвързан с въвеждането на толсистемата. "Това е поредният проблем, който ще добавим към действията ни. Основният е, че през месец февруари на среща при премиера Бойко Борисов бяха поети ангажименти за законодателни промени, борба с нелегалния превоз, субсидиите за малките населени места. 10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен", каза тя. 

Системата "бонус-малус" ще повиши цената на автобусните билети

Системата "бонус-малус" ще повиши цената на автобусните билети

Въвеждането на ТОЛ системата също...

Автобусните превозвачи имат и проблем с автогаровото обслужване, каза Милтенова. Тя предупреди, че ако те не бъдат извадени от толсистемата, ще има фалити на автобусни фирми. За последните години от 3000 компании, около 1500 са фалирали.

"Протестът е неотложен. Ние така или иначе ще спрем. Дали ще спрем на 13 януари, за да осигурим превоз на гражданите, или няколко месеца след това, защото ще сме фалирали. Резултатът ще е един и същи. Транспорт няма да има", коментира представителката на Конфедерацията на автобусните превозвачи. 

Автобусните превозвачи се обединиха в конфедерация

Автобусните превозвачи се обединиха в конфедерация

Така отговарят на опита със закон за се въведе автомобилна камара

Според разчетите на правителството услугите ще поскъпнат със 7%.

Според проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ няма категорично становище, че тол системата ще обхване автобусните превозвачи. "Притесненията на автобусните превозвачи са важни за нас. В момента сме в режим на обществени консултации", обясни проф. Асенов.

Той очаква, че по време на консултациите ще се намери решение, което да осигури реформа

Искат автобусите от редовните линии да бъдат освободени от тол такси

Искат автобусите от редовните линии да бъдат освободени от тол такси

Това обяви Николай Нанков след първия обществен консултативен съвет за въвеждане на тол системата