Това е мярка за бизнеса, не за потребителите. Решението беше смело и навременно от страна на премиера. Ресторантьорите няма да намалят цените, но ще инвестират в персонала - минималният осигурителен праг ще бъде вдигнат от 600 лв. на 800 лева. Събираемостта също ще скочи. 

Така коментира намаленото на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви пред "Денят ON AIR". 

"Това ще ни помогне да избегнем 50% фалит. 30-45% от ресторантьорите не работят. Клубната сцена е затворена. Почти целият сектор не работи. Ние сме единственият бранш, който е затворен", посочи Алибегов.

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Предложението мина със 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68

Той цитира съседни държави, в които мярката е проработила. 

Алибегов се надява до края на 2021 година секторът да се е възстановил. 

Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 г. Около нея управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса.

Припомняме, че от финансовото министерство се обявиха твърдо против намаляването на ДДС. Те обявиха, че диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци.

Припомняме, че решението бе посрещнато със смесени реакции, като доста експерти оспориха твърдението, че този бизнес действително ще бъде изсветлен. 

Според критици, не може да се правят подаръци на некоректни към държавата.