Възстановяването на българската икономика ще продължи да бъде плавно, като до края на 2022 г. тя може да се върне на предкризисните нива. Такава поне е прогнозата на анализаторите от Euler Hermes.

Според доклад на компанията БВП на България ще се увеличи с 3,5% през 2022 година и с 4% през 2023 година. Тези темпове обаче са по-бавни в сравнение с очакваното за глобалната икономика и Еврозоната.

Основният риск за българската икономика е нейната силна експортна ориентация, включително за услуги като туристическите. Това я прави силно уязвима при външни турбуленции, предупреждавате експертите. Затова при евентуални бъдещи рестрикции на пътуванията или тежки вълни с нови вариации на вируса в страната, възстановяването може да бъде забавено. По-нисък темп на развитие може да бъде предизвикан и от продължаващи проблеми с веригата на доставки, които да ограничат производството в определени сектори в страната.

Очаква ни скъпа пролет 2022 г.

Очаква ни скъпа пролет 2022 г.

Мерки за подпомагане на селскостопанския сектор, препоръча Владимир Иванов от ДКСБТ

След над 7% ръст на инфлацията на годишна база през 2021 година, от Euler Hermes очакват тя да достигне пика си в началото на 2022 година, след което да последва успокояване. Така средната инфлация за 2022 година се очаква да бъде около 2%. В същото време заплатите у нас ще продължат да растат по-бързо от увеличението на цените, като за 2022 година се очаква 9% ръст, а за 2023 година - 8%.

Анализаторите прогнозират още стабилизиране на публичния дълг на около 27% от БВП.

Що се отнася до влизането на България в Еврозоната, въпреки че на теория това е възможно да се случи през 2023 година, те предвиждат отлагане с още две до три години.

КНСБ: Трябва да се говори за заплати и работни места, не за дефицит

КНСБ: Трябва да се говори за заплати и работни места, не за дефицит

Пламен Димитров очаква реален диалог с правителство