И Фондът на фондовете е на загуба, а Министерството на финансите го е субсидирало. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев за предаването "120 минути" по bTV. Тази седмица предстои проверка.

"Има един разход от 22 млн. лв. от Фонда на фондовете, който за мен е силно притеснително, тъй като той е под шапката на Министерството на финансите. Този държавен фонд, който трябва да управлява парите, които се дават по гаранционни схеми, управлява малко над 1 млрд. лв. обществен ресурс, основно от европейските оперативни програми. Тази седмица ще направим детайлен преглед какво се случва там, тъй като Фондът, за мое голямо учудване, е на загуба и има нужда МФ да го субсидира", заяви Василев.

Българската банка за развитие (ББР) за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

Големите кредитополучатели в ББР си обслужват заемите, доволен министър Петков

Големите кредитополучатели в ББР си обслужват заемите, доволен министър Петков

Среща така и не се състоя, шест компании са отговорили писмено

"Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се вижда, че две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити... Разликата в лихвите е около 5%. "Техномаркет" е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При "Транспект" виждаме вместо 9% от предишен техен кредит - 4%".

Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков, цитиран от БНР.

Предложенията за лихвите идват от Управителния съвет на банката.

"Банката е прекалено ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е как се използват средствата, и то публични. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови. В момента трябва да работим с останалия ресурс в банката, за да направим възстановяване на малкия и средния бизнес в България... Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал аз вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците", каза той.

Припомняме, че до фокусирането на обществения и медиен интерес върху държавната банка за развитие се стигна, след като новият министър изнесе данни, според които 8 крупни компании, част от тях свързани в журналистически разследвания с депутата Делян Пеевски, са получили близо 1 млрд. лева финансиране.

ББР е стабилна, сигурни и принципалът, и надзорът

ББР е стабилна, сигурни и принципалът, и надзорът

Кирил Петков: Надзорът трябва да е пазител на публичния интерес

Поканата бе изпратена до фирмите Слънчев ден АД, Благоевград- БТ АД, Роудуей кънстракшън АД, Маркет инвестмънт АД (Техномаркет), Интернешънъл инвестмънтс ЕАД, Параходство БМФ АД, Транспект АД и Инса Ойл ЕООД.

През седмицата Василев съобщи, че Националната агенция по приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Днес той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.