Близо 40% от терена на бившия завод "Кремиковци" в София е купила австрийската компания за инвестиции в недвижими имоти Soravia. Това става ясно от съобщение на "Първа инвестиционна банка" до Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса.

Купувач чрез финансов лизинг е компанията Soravia. Дружеството изгради някои от най-познатите сгради в София, като бизнес център "Лендмарк" на жълтите павета, офис сградата "Европарк" на бул. "Цариградско шосе", както и "Мегапарк" на същия булевард, която бе продадена за €96 милиона през 2007 г.

Главният изпълнителен директор на "Първа инвестиционна банка" Неделчо Неделчев посочи, че теренът е напълно почистен от стари производствени мощности, а Soravia го придобиват, за да могат да удовлетворят търсенето на свои клиенти за терени в София, върху които да се развиват високотехнологични и екологично чисти производства.

На въпрос дали се водят преговори и за останалите 60% той заяви, че чуждестранните инвеститори проявяват силен интерес към индустриални имоти в България, какъвто е заводът "Кремиковци".

"Първа инвестиционна банка" придоби активите на "Кремиковци" в края на 2015 г. от компаниите "Елтрейд къмпани" и "Феросплавен завод".Четири години по-рано активите станаха собственост на "Елтрейд къмпани" срещу 316 милиона лева, като покупката стана възможна с кредит от €59 милиона от "Първа инвестиционна банка". Самият завод "Кремиковци", който дълго време бе най-големият металургичен завод в България, фалира през август 2008 г.

Soravia има и други проекти в региона. В Сърбия тя изгради офис и хотелската сграда Old Mill. В Македония нейно дело е Sovaria Center Skopje, а в Букурещ - Metropolis Center. Освен това тя работи в Австрия и Германия. Последният ѝ проект е във Виена. Там компанията ще изгради най-високата за града жилищна кула. Тя ще е висока 160 метра и ще помещава 600 апартамента.

Неделчев не пожела да коментира конкретните параметри на сключената лизингова сделка. Той посочи, че тя е приключила в края на 2018 година и ефектите от нея са се отразили директно върху финансовите резултати на банката за изминалата година.

Годишната печалба на ПИБ е 156 млн. лева, като приходите от продажба на активи са половината от този резултат, посочи той, като уточни, че тези приходи от продажба не са само от сделката за "Кремиковци".

Според Неделчев активите на ПИБ, включващи имотите, придобити като обезпечения, ще намалеят с около 18%.

"Положителното в случая е, че един нелихвоносен и неинвестиционен актив вече започва да носи доходи на банката. Това води до положителни промени в структурата на портфейла на банката, а и увеличаването на печалбата вследствие на тази сделката води до укрепване на капитала на банката", увери той.