Предоставените аванси на "Автомагистрали" ЕАД са по договори с продължително действие - от няколко години, при тенденция на непрекъснато нарастване на цените в строителството и нужда от огромен обем материали и техника. Това поясниха от дружеството пред Нова телевизия в отговор на брифинга на МРРБ.

Припомняме, по-рано днес министърът на регионалното развитие Виолета Комитова разкри, че от 84 обекта, финансирани от държавата, "Автомагистрали" са изпълнили само един.

Дружество „Автомагистрали“ взело аванси за 1.206 млрд. лв.
Обновена

Дружество „Автомагистрали“ взело аванси за 1.206 млрд. лв.

Манолова обвини, че са давани поръчки на близки до властта фирми, Аврамова поиска да не се правят неверни внушения

От дружеството подчертават, че най-професионалният управленски подход е фиксиране на цените на равнищата към момента на предоставяне на авансите на фирмите доставчици. Целта е да не се оскъпяват проектите при настъпване на реалното строителство, към което може да се достигне и след повече от година.

Те поясняват, че обектите по договора с Агенция "Пътна инфраструктура" са на различен етап на изпълнение - един чака за проектиране, 20 се проектират на първи етап, 48 вече са приети от АПИ на първи етап, а един е приет и на втори етап. 13 обекта пък чакат разрешение за строеж, като един вече е получил такова.

Припомняме, на брифинга регионалният министър заяви, че към днешна дата няма нито едно разрешение за строеж. Тя обясни, че се очаквало след около 20 дни да излезе едно разрешение, а за останалите проекти, които са в напреднала фаза, този процес се очаквало да продължи до две-три години.

430 млн. лв. дадени за свлачища, само пътят за Рилския манастир е готов

430 млн. лв. дадени за свлачища, само пътят за Рилския манастир е готов

Останалите 83 свлачища дори нямат разрешение за строеж