В целия Европейски съюз най-недоволни от жп транспорта са българите. Това показва изследване на еврокомисията, представено в Брюксел, съобщава БНТ.

Изследването показва, че освен нас сред много недоволните страни са Хърватия и Румъния. Най-доволни от влаковете са жителите на Литва, Люксембург и Австрия.

След влизането на нови жп правила до 2020 г. се очаква ситуацията да се промени. След 2020 г. у нас ще могат да работят железопътни оператори от всички страни на Евросъюза. Това е предвидено в така наречения четвърти законодателен пакет на ЕС. Той вече беше приет на първо четене в Комитета по транспорт и туризъм в Европейския парламент. Текстовете ще бъдат внесени за гласуване и в пленарна зала до няколко дни.

Докладчикът към ЕП по транспортните въпроси Костис Йерарис обясни, че новите правила в жп транспорта предвиждат четири основни промени. Те са въвеждане на общи стандарти за този вид транспорт за целия ЕС, подкрепа на притежателите на жп инфраструктура, отваряне на вътрешните пазари и поддържане на висококвалифицирани кадри.

От своя страна членът на комитета по транспорт и туризъм към Европейския парламент Майкъл Крамър подчерта, че вече е време да се реагира превантивно, а не след като нещо се случи в жп транспорта. Той отчете, че железопътният транспорт е в пъти по-малко замърсяващ от авиотранспорта. Той е в пъти по-екологичен от авиацията.

Над 215 000 км е железопътната мрежа в Евросъюза. 804 са компаниите в сектора, които оперират. Над половин милион души са заети в жп транспорта.

У нас само един оператор превозва пътниците.

След 2020 г. колкото повече играчи навлязат на пазара толкова по-голяма ще бъде конкуренцията. Очаква се и предоставяните услуги да станат по-качествени.