Кризата с коронавирус е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове: спрямо декември, декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо три пъти.

Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по телефона сред 1000 българи, преди летния туристически сезон. Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина (карантина, декларации и пр.).

Сред онези, които продължават да плануват почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации - с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина. Но базата е силно стеснена - заради общия спад. А това значи сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас.

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

При спад на заразените да се отворят заведенията и на закрито

Според данните много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина - изчисленията показват намаляване от около 1 милион и 100 хиляди души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 хиляди души сега. Близо две трети от онези, които все пак вазнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а трийсетина процента - към Турция.

Мнозинство от 70%, по традиция, оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. Кризата около коронавируса явно не променя принципната представа за предимствата на туризма у нас.

Според проучването се регистрира се и вълна на своеобразен "туристически патриотизъм". Над 80% от анкетираните избират позицията, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи - чрез избор на такава дестинация за почивка пред алтернативи в чужбина.

Снимка 479861

Източник: „Галъп интернешънъл“

Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък изразяват 72% от пълнолетните граждани. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса.

За над 80% от планиращите лятна почивка намеренията са за пътуване с автомобил. Регистрира се очакван отказ от авиотранспорта.

Снимка 479862

Източник: „Галъп интернешънъл“

Планираната продължителност на лятната почивка (9 дни средно) незначително нараства. Относителният дял на планирани по-високи разходи също нараства (1321 лв. средно). 

Припомняме, че по-рано днес министърът на туризма заяви, че няма как, когато има карантина, да има туризъм.  Тя се надява от 1 юли да започнем да посрещаме туристи от съседните ни страни.

Засега едностранно Българската държава е отменила карантината за българите от Западните покрайнини.

В помощ на сектора като мярка за излизане от кризата правителството склони и на намаляване на ДДС-то за ресторантьорите.