"Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в нашата стратегия за развитие на сектора и за неговото насърчаване". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНР.

Тя обясни, че в кризисната рекламна стратегия за развитието на летния туризъм на министерството са поставени на второ място туристите от съседните ни страни.

По думите й те най-лесно могат да посетят страната ни с автомобил. Ангелкова посочи, че през 2019-а румънците са били на първо място с над 1 милион туристически посещения само през лятото.

Министър Ангелкова изтъкна, че се водят преговори с европейски държави, които имат сходна епидемична обстановка с българската, за да може от 15-и юни да започнат пътувания на туристи от тези страни към България.

Големите туроператори потвърждават, че от 15-и юни нататък няма анулирани чартърни полети, които са били резервирани за България, заяви министърът на туризма.

"Няма как да има туризъм и икономика с карантина, не случайно ЕК препоръча отпадането на карантината. Много важно е решението на здравните власти и епидемичната обстановка, за да можем да минимизиране риска", обясни тя.

Вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15-и юни е голяма, ако епидемичната обстановка го позволява, категорична беше министър Ангелкова и добави, че всеки ден полагат усилия за това. Като предимство за България тя посочи ниския ръст на заразените с коронавирус у нас.

"И в немската, и в английската преса, и навсякъде в Европа това се дава като предимство при избора на България като туристическа дестинация", допълва тя.