Пет държави от Европейския съюз - Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия - подкрепят удължаването на забраната на ЕС за внос на украинско зърно в тези страни до края на годината. Според "Ройтерс" полският министър на земеделието Роберт Телиус е заявил в петък.

"Подкрепяме забраната за внос в нашите страни до края на годината", заяви Телиус. - Дори и да не успее, някои държави ще наложат свои собствени ограничения. Нашата декларация е ясна."

Освен това, каза Телиус, министрите на земеделието на тези страни подкрепят субсидиите за транзит на зърно и искат в списъка със забраната за внос да бъдат добавени и други продукти, като например малини в случая на Полша.

През пролетта на 2023 г. няколко държави от ЕС решиха да забранят вноса на зърно от Украйна, тъй като се сблъскаха със свръхпредлагане на украински продукти на своите пазари, което доведе до недоволството на местните фермери.

По-късно Европейската комисия успя да постигне компромис с Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, според който те могат да забранят продажбата на украински селскостопански продукти на своя територия, но няма да възпрепятстват транзита към други държави.

Унгария натиска ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно и след 15 септември

Унгария натиска ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно и след 15 септември

Будапеща е готова отново да наложи национално ембарго

През юни забраната за внос на украинско зърно беше удължена до 15 септември, а скоро някои държави предложиха тя да бъде удължена до края на годината.

Европейската комисия, както и мнозинството от държавите - членки на ЕС, не подкрепят удължаването на забраната след 15 септември.

Ако Полша реши да удължи ембаргото едностранно, страната може да бъде подложена на наказателни санкции.

Турция е готова да пропуска кораби със зърно от Украйна

Турция е готова да пропуска кораби със зърно от Украйна

Засега обаче нито един такъв кораб не е заявил преминаване