България ще изпрати искане до Брюксел всички страни членки на ЕС да получават еднакви по размер субсидии по програмите за земеделие, а не както е в момента - страните от източния фланг на съюза да взимат значително по-ниско финансиране.

Това обяви след заседанието на Министерски съвет министърът на земеделието Явор Гечев.

"Бе взето решение за изпращане на нарочна декларация в европейските институции, с която България официално иска в Многогодишната финансова рамка да има изравняване на земеделските субсидии още през тази година до 31 декември. Мотивите са, че конвергенцията се забави достатъчно. Като че ли досега бе по-нормално, че изчаквахме изравняването, но от войната в Украйна констатираме, че страните по източния фланг понасят много по-големи щети от войната, отколкото западните държави. Тези държави са и тези, които получават по-ниски субсидии", заяви шефът на агроведомството.

По думите му ако ситуацията остане както досега, то доверието към ЕС и солидарността в него се подкопава.

Към момента, поне официално, оказва се, България не е подкрепена от други страни членки, отговори на въпрос на News.bg той. Но изрази надежда, че идеята ще срещне подкрепа сред останалите страни, взимащи по-ниски субсидии, като по темата вече се водили разговори.

Явор Гечев: Цените на хранителните продукти могат да се свият с 20%

Явор Гечев: Цените на хранителните продукти могат да се свият с 20%

Хлябът у нас се прави само от българска пшеница, увери министърът на земеделието