Българската петролна и газова асоциация остро се възмути от изявление на вицепремиера Валери Симеонов след днешната му среща с търговци на горива.

Според БПГА, Симеонов е направил не само манипулативни твърдения, но и изрекъл откровени лъжи по адрес на всички големи вериги в България.

Търговците на горива готови на всичко, но не дават бизнеса си

Търговците на горива готови на всичко, но не дават бизнеса си

Получиха подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов

От асоциацията настояват Симеонов да сезира компетентните органи и да предостави конкретни данни и факти за неправомерни действия на който и да било от членовете на БПГА, вместо да използва властовата си позиция за публично очерняне на големи международни компании.

"Недоумяваме как икономически вицепремиер, а в лично качество и бизнесмен, не е наясно с разпоредбите на Наредба Н-18 от 13.12.2006 г. за отчитане на продажби в търговските обекти с фискални устройства. Тази разпоредба е в сила от години и се спазва от абсолютно всеки обект с фискално устройство в България, независимо от неговия оборот и без значение дали е бензиностанция, хотел, заведение или пункт на кабелна телевизия. В този смисъл, ако на обект с 24-часов режим на работа касата не се приключва в полунощ, именно това би трябвало да буди подозрения за данъчни манипулации, а не обратното.

Търговци на горива протестират втори ден срещу промените в закона

Търговци на горива протестират втори ден срещу промените в закона

"Ревизоро вън от парламента", "Бойко, спри монопола!"

От БПГА са учудени и че държавен ръководител, който е отговорен за икономическата политика, проявява непознаване както на данъчната нормативна уредба, така и на принципа на действие на онлайн-връзката на търговските обекти с НАП, до чието управление и данни има достъп единствено приходната агенция. Тя работи по един и същи начин на всеки обект, снабден с данъчен терминал, отново без значение от неговата големина и обороти.

"Апелираме към господин вицепремиера да прояви повече интерес към това, какъв риск представляват за хазната стотиците неизвестни фирми без капитал и активи, но с големи данъчни задължения, и към истинските цели на яростната съпротива срещу законопроекта за горивата, в която се включва като лобист на интересите на сивия сектор.

Законопроектът за горивата, внесен от депутата Емил Димитров - Ревизоро предизвика недоволство преди всичко у дребните и средни търговци на горива. Те вече два пъти излизаха на протест в столицата срещу приемането му с основно обвинение, че текстовете са лобистки и унищожават малките търговци. 

Законопроектът бе подкрепен обаче както от Българската петролна и газова асоциация, така например и от КНСБ.

Валери Симеонов срещу законопроекта за горивата на Ревизоро

Валери Симеонов срещу законопроекта за горивата на Ревизоро

"Лукойл-България" нямали никакви отчетени печалби