В България няма да има нито един хляб или закуска, произведена от украинска пшеница - никога не е имало, няма и няма и да има. Това увери в студиото на Нова телевизия председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Никога българските производители не са използвали украинско зърно или брашно и ако някога е имало внос, то той е бил само на ниво фуражи. Този внос, който се осъществява и по принцип не е годен за производство на хляб, тъй като няма съответните характеристики.

"Ако в България е влизала пшеница по време на транспортната сделка, тя е използвана единствено и само за производство на фуражи. Да вярваме, че от Украйна ще влиза стока без пари, е повече от наивно и смешно. Ние имаме достатъчно земеделска продукция, с която да обезпечим своето национално производство", поясни Кукушева.

Депутатите свалиха забраната за внос на украинско зърно
Обновена

Депутатите свалиха забраната за внос на украинско зърно

Кирил Вътев съгласен при строг контрол

Браншовият съюз на хлебарите и сладкарите няма да участва в националния протест в понеделник. Кукушева обясни, че те са крайните производители и реално във веригата нямат отношение към мотивите на протеста - именно защото не използват украинско зърно или брашно.

Кукушева обаче предупреди, че "анатемосването на зърнопроизводителите и на земеделските производители" е опасно и пагубно, от което в крайна сметка ще страдат гражданите. Зърнопроизводството е структуроопределящ сектор и държавата трябва да помисли за тяхната защита. Българските зърнопроизводители получават между два и три пъти по-малко субсидии спрямо европейските държави. Това не бива да се забравя нито от институциите, нито от обществото. А ако някъде има порочни практики, контролните органи трябва да си свършат работата", обясни още Кукушева.

Икономисти оборват мотивите за протеста на зърнарите

Икономисти оборват мотивите за протеста на зърнарите

Лъчезар Богданов: Не искат да признаят открито, че се надяват на високите цени

Това, което би могло да раздруса хлебопроизводителите, а и българското общество, е едно решение да се върне ДДС-ставката върху цената на хляба.

"Тук е мястото да заявя, че Асен Василев е първият и единствен български финансов министър, който удържа и въведе социалната мярка - нулево ДДС на хляба", каза още председателят на Националния браншови съюз. Мариана Кукушева не вярва обаче обратно решение да се вземе в момента при формиране на новия бюджет - този за следващата година и в момент на избори. Кукушева смята, че данъка върху хляба ще остане намален и така цената на хляба ще остане на нива около 2.50 лв.

Асен Василев обвини служебния кабинет, че сега плащаме по-скъп хляб, брашно и олио

Асен Василев обвини служебния кабинет, че сега плащаме по-скъп хляб, брашно и олио

Забраната за внос на украинско зърно е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв