БДЖ обжалва решение на Софийски административен съд, че част от влаковете и локомотивите са с изтекъл сертификат за безопасност.

От железопътния превозвач уточняват, че срокът тече от 27-ми септември 2010 г. и изтича на 11-ти октомври 2010 г., а обжалването е внесено днес.

Припомняме, Софийският административен съд реши, че локомотивите и вагоните на БДЖ са с изтекъл сертификат за безопасност се движат в нарушение на закона по железния път. Около 80% от подвижния състав на железниците е с негодни сертификати.

Решението на съда е в полза на заповед от 18 май т.г. на вече бившия изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) Симеон Ананиев, с която се забранява движението на локомотиви и вагони с негодни сертификати.
Разпореждането е оспорено от БДЖ, но на 14 септември съдът вече отхвърли жалбата на БДЖ.

Днес министър Александър Цветков увери, че всекидневно се извършват технически прегледи на вагоните, така че те са безопасни. Техническото състояние на вагоните се установява с техническите прегледи, а не със сертификат, коментира Цветков.

От железопътния превозвач уточняват още, че основен приоритет е осигуряването на безопасността и сигурността на превозите на пътници и товари. Техническата безопасност е един от водещите елементи на цялостната система за управление на безопасността в „Български държавни железници" ЕАД.

Системата за контрол и технически проверки на подвижния състав (локомотиви и вагони), е регламентирана с вътрешно-ведомствени нормативни актове и гарантира безусловното спазване на изискванията за безопасност и сигурност.

За да осигурят необходимото ниво на безопасност на железопътния състав, „Български държавни железници" ЕАД са изградили стройна структура от взаимно свързани дейности по техническо поддържане и ремонт на подвижния състав, технически прегледи, независим мониторинг и управление на безопасността.

На всички пътнически вагони се извършва и ежедневен технически преглед в депо или екипировъчен пункт. Този преглед касае годността на вагона за безопасно движение, както и безопасността и сигурността на пътниците.