Една от основните причини да не сме част от Еврозоната е именно бедността. Това заяви пред БНР народният представител от БСП Димитър Данчев.

По думите на депутата бедността пречи на България "да влезем в този клуб на богатите".

България по-скоро в Еврозоната, настояват икономисти

България по-скоро в Еврозоната, настояват икономисти

Това с чакалнята е пълна дивотия, анализира Хърсев

Данчев подчерта, че България изпълнява числовите критерии за приемане на еврото, но това не е достатъчно, защото европейските страни очакват от нас истински реформи.

"Пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазарът на труда да не оказват такъв натиск върху фискалната политика, какъвто го виждаме към момента", обясни Данчев.

Според народния представител анализът на Европейската централна банка относно готовността на България за членство в Еврозоната е своеобразен шамар за управляващите, защото до голяма степен докладът посочвал същите предизвикателства пред страната ни, като доклада през 2016 година.

Според него това за пореден път показва, че в политико-икономически план България вместо да се развива, тя изостава.

ЕЦБ: На сте готови за еврото

ЕЦБ: На сте готови за еврото

Съмнява се в стабилността на инфлацията

"В доклада се обръща внимание на качеството на институциите и управлението у нас. Посочва се необходимостта от структурни реформи, включително и връзката между образование и пазар на труда, подобряване на конкурентоспособността, по-голяма ефективност при харчене на публични средства", каза още депутатът.

По думите на социалиста в България на първо време трябва значително да намалее корупцията и да се осигури независима и ефикасна съдебна система. Той обърна внимание и на нуждата от подобряването на качеството на образователната система.

"Изключително важно е България да стане част от Еврозоната. Голяма част от нашето общество не разбира ползите от присъединяването на страната ни, но трябва да се говори и обяснява", подчерта Данчев. Според него Еврозоната е гарант за по-голяма стабилност и сигурност, което ще доведе и до повече чуждестранни инвестиции.

ИПИ съветва да не се бавим за еврозоната

ИПИ съветва да не се бавим за еврозоната

Страната ще пропусне много, ако отложи кандидатстването или се забави