Четири месеца биопроизводителите от страната очакват своите субсидии. Докато екофермерите очакват парите си, които идват по Европейски фондове, служебното правителство отчете излишък от над 1,6 милиарда лева, който ще остане за следващия кабинет.

"Уважаеми господин премиер, тези пари не са излишък, те са дължими, неплатени пари". Така биопроизводителят Милен Стоянов коментира на пресконференция в БТА информацията от служебното правителство какъв излишък оставя служебното правителство на кабинета "Борисов-3".

"Това са две несъвместими неща - да дължиш пари, а да казваш, че оставяш излишък", възмути се членът на УС на Българска асоциация "Биопродукти". Стоянов препоръча да се казват и двете числа - излишъка и задължението.

Променят условията за достъп на фермерите до евросубсидиите

Променят условията за достъп на фермерите до евросубсидиите

Герджиков, Танева и Бозуков обсъдиха проблемите в сектора

Председателят на Българска асоциация "Биопродукти" Албена Симеонова обясни, че те създават заетост в малките населени места.

"Биопроизводителите ползват най-много наемен труд. Всички биофермери получиха плащанията си през декември, случвало се е да си получаваме плащанията през януари, в много тежки години - февруари. Никога не се е случвало да стане март и да не сме получили компенсаторните плащания. Всеки от нас се занимава и с бизнес", каза Симеонова.

Тя даде пример как забавянето на нейната субсидия се отразява на бизнес партньорите, с които тя работи. "Аз съм длъжник на бензиностанцията в съседното село и този човек ще фалира заради мен. Същото е с тези, които ми осигуряват зърна за посев", обяви председателят на асоциацията.

"Как да сме конкурентни с останалите производители", запита тя.

"Ние сме истинските ползватели на програмата за развитие на селските райони. Големите зърнопроизводители дори не са членове на нашата асоциация - те идват за ден в селото и работниците им се прибират отново в градовете. Те не си купуват и една вафла в селския магазин - как допринасят за развитието на регионите", констатира Симеонова.

Тя допълни, че хората, които реално допринасят за развитие на селските региони, още не са си получили парите.

"Даже тютюнопроизводителите ще получат парите си преди нас. Моите уважения, но вие произвеждате тютюн, който после ще трови децата ни", каза Албена Симеонова.

Обясненията от Министерството на земеделието и храните и и от фонд "Земеделие" за финансирането са следните: "Парите за биопроизводство свършиха - мярка 10 изядоха гъските, мярка 11 - много станаха биопроизводителите".

Според предварителното планиране до 2013 година биопроизводството трябваше да стане 8% от общото производство, а то беше под 2%. От предвидените 8% биопроизводство, сега имаме 5,5% заради бума през последните 2 години, припомни Симеонова и запита: "Защо не предвидихте финансиране за 8%".

Тя препоръча земеделското ведомство да провери дали биопроизводителите остават такива през годините. България ще бъде единствената страна, за която парите по биологичната мярка са свършили, констатира председателката на "Биопродукти". За т.г. парите са обезпечени - 100% са от европейски плащания, нищо не идва от държавния бюджет, уверена е Симеонова.

Как да сме конкурентноспособни на чуждите производители, като не можем да сме на една нога с другите производители в България, запита председателят на Българска асоциация "Биопродукти", припомняйки, че на другите земеделци са им изплатени субсидиите.

"Лицето на българския продукт, който ще покажем по време на българското председателство, ще бъде българският биопродукт -българският мед, нашите вина, сокове", увери Албена Симеонова.

Милен Стоянов обясни, че обнародвана през февруари заповед спира биопроизводството. С нея не се разрешава през т.г. да се поемат нови ангажименти по мярка 11 биопрозиводство и да се разширяват стопанствата с повече от 10%, т.е. да се поемат нови ангажименти. Който започва сега да се занимава с биоземеделие, няма да може да го прави без субсидия.

Според Стоянов, обявеният приоритет за биоземеделие е само декларация. Изпратихме писмо до 7-те партии и коалиции, които имаха най-голям шанс да влязат в парламента. "Очакваме да представите своите намерения за разрешаване на въпросите в писмен вид - нито едно писмо не получихме от тези партии и коалиции", каза Стоянов.

Писмото е пратено до БСП, ГЕРБ, Да, България, ДПС, Обединени патриоти, Реформаторски блок и Нова Република. Нито писмо, нито телефонно обаждане, въпрос или каквото и да е - все едно, че сме го изхвърлили това писмо през прозореца. Това показва дали биоземеделието е приоритет или не, обобщи биопроизводителят, припомняйки, че до 15 май е кампанията по мярка 10 и мярка 11, след което започват санкции. Кампанията по очертаването я грози провал, прогнозира той.

Животновъд обясни как продължава натиска върху производителите. Досега млечните проби са се вземали от мандрите, но с новите правила самите животновъди трябва два пъти месечно от цялата страна да вземат сами проби, да пътуват до трите лицензирани лаборатории за своя сметка и ако пробата им се замърси по пътя, да направят същото упражнение отново.

"Всеки месец по 60 лева за две проби плащам. Защо трябва да ходя аз - не съм обучен за това", възмути се животновъдът.

Над 1500 биопроизводители ще са без субсидии, ако не отменят заповед на МЗХ

Над 1500 биопроизводители ще са без субсидии, ако не отменят заповед на МЗХ

Разпоредбата забранява нови кандидати по мерките за биоземеделие

Според предишния председател на асоциацията Веселина Ралчева, единственото спасение за забавените субсидии и изискванията да се представят документите по мярката, е от ЕК да удължат кампанията.

Около 40% от заявленията не са приключени - отворени са и не са приключени, каза Ралчева. Много от производителите не отиват и до земеделските служби, обясни тя.

Самите производители нееднократно са искали да се промени софтуера, за да чертаят документите с електронен подпис.

Национален протест на животновъди и производители за катастрофата в земеделието

Национален протест на животновъди и производители за катастрофата в земеделието

4 животновъдни организации се разграничиха от националните протести

Бившият земеделски министър проф. Иван Станков, който присъстваше на пресконференцията, обяви че досега не е имало компетентно правителство, което да застане ясно на позиции и да каже какво правим. Земеделието е в тежко състояние, призна той и допълни, че в нашата страна трябва да имаме яснота какво правим нататък.