До няколко гранични пункта животновъди и земеделци протестират по едно и също време - 11 часа. Тютюнопроизводители и животновъди блокираха движението към Гърция край Свиленград, съобщи Нова телевизия.

Протест има и край другия изходен пункт към Гърция - Кулата-Промахон. Това е поредно недоволство на животновъдите в района на село Железница. Животновъдите блокираха международния път Е79, но го освободиха бързо. Има засилено полицейско присъствие и не се стигна до ексцесии.

Животновъди и тютюнопроизводители на протест

Животновъди и тютюнопроизводители на протест

Земеделци се очаква да протестират в столицата и страната

Мотивът за националния протест, е катастрофалното състояние на земеделието ни.

Земеделците искат спешни мерки за оздравяване на сектора и изплащане на забавените субсидии. Според тях всички пари са преведени от Европа още преди два месеца, но само една малка част е стигнала до земеделците.

В същото време на ГКПП "Дунав мост" в Русе се събраха пчелари, биопроизводители и фермери от региона, съобщи БТА. И тук протестиращите настояват за изплащане на закъснелите от миналата година субсидии. Фермерите заплашиха с ежедневни протести.

Животновъди протестират край Хасково

Животновъди протестират край Хасково

Заради унищожаването на стадата им от крави

Земеделските производители настояват незабавно да бъдат изплатени всички средства по мярка 10 "Агроекология и климат", мярка 11 "Биоземеделие" и 214 "Агроекология".

Основното искане на фермерите е за отмяна на заповед от 28 февруари на министъра на земеделието, според която в кампания 2017 няма да се приемат повече заявления за подпомагане по двете мерки 10 и 11, както и нови бенефициенти, обясни Светлана Игнатова от Областния браншови пчеларски съюз "Русчуклия".

Земеделци шестват по столичните улици
Обновена

Земеделци шестват по столичните улици

Протестиращите заплашват с гражданско неподчинение и блокади на пътища

В началото протестиращите се събраха в района на граничния пункт, където бе прочетена декларация с техните искания, след което демонстративно запалиха празен пчелен кошер. По-късно участниците в протеста навлязоха пеша в кръговото кръстовище и така блокираха движението.

С блокади на основни пътни артерии в страната продължават протестите на животновъди, които преди два дни окупираха министерството на земеделието и президентството, съобщи БНР.

На изхода на Добрич по пътя за Албена около 30 представители на Добруджанския фермерски съюз излязоха на протест. Те подкрепят исканията на колегите си в цялата страна за по-справедливо разпределение на субсидиите, по-конкретно да се платят тези за 2015-2016 година.

Исканията на добруджанските фермери са свързани с проблемите на биоземеделието в страната. Те изпратиха протестната декларация до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и омбудсмана.

Протестиращите земеделци от Добруджанския фермерски съюз са на изхода на Добрич в посока Балчик, за да затворят за кратко пътя към Балчик.

По-рано от браншовата организация "Обединени български животновъди" обявиха, че протестите ще бъдат на четири основни пункта - на Дунав мост - Русе, граничен пункт "Капитан Петко войвода", на пътя Ловеч - Варна и на главен път Е-79 в района на тунел "Железница":

Според Юлия Коюнджийска фермерите смятат, че има избирателно превеждане на евросредства, заяви още Коюнджийска:

"Разтръбиха навсякъде, че са изплатили 70 млн. евро по т.нар. планински райони и различни от планинските, обаче на над 5 хиляди бенефициента не бяха изплатени сумите без обяснения", без нищо, обясни Коюнджийска.

От националните протести се разграничиха четири животновъдни организации. Според тях, стачката има други цели, смята Велин Мицев.

"Не е моментът да правим политически стачки. Би трябвало да се работи с диалог и срещи, защото не можем да кажем, че в служебното министерство има виновни хора", заяви Мицев.

На противоположното мнение са от Обединени български животновъди. "Не ни интересува нито една партия. Ние сме животновъди и земеделци и си искаме парите - тези, които сме заслужили и тези, които ни се полагат", обясниха мотивите си за протеста те.