Десетки животновъди излязоха на национален протест пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ), съобщава БНР.

Те питат къде са парите за животновъдите и защо наредби се променят в последния момент. Земеделци от Софийска област обявиха, че са готови още утре да блокират пътища. Плашат и с гражданско неподчинение. 

Животновъди и тютюнопроизводители на протест

Животновъди и тютюнопроизводители на протест

Земеделци се очаква да протестират в столицата и страната

Протестиращите настояват земеделският министър Христо Бозуков да слезе при тях. Това обаче не се е случило. Затова те поставиха ултиматум, че ако до 10 минути министърът не излезе, всички те ще влязат в министерството.

Към протестиращите се присъединиха и пчелари. Те предупредиха, че има риск Бозуков да влезе в българската политическа история като първия служебен министър, неизкарал мандата си докрай.

Фермерите настояха министърът моментално да отмени заповедта си, с която забранява нови кандидати по мерките за биоземеделие. Искат парите на животновъдите да бъдат изплатени още днес.

Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

МЗХ увери стопаните да са спокойни за земеделския сезон

Протестиращите се заканиха да блокират близкия булевард. Те отказват да преговарят, докато министърът не слезе при тях. Недоволните питат още защо когато фермерите допускат грешки се санкционират и връщат пари, а чиновниците, които грешат никой не ги наказва.

Фермерите поставиха ултиматум на министъра да отмени спорната заповед за биологичните мерки още днес. Те искат той да уволни чиновниците, които са допуснали проблема.

След изтичането на 10-те минути, протестиращите фермери направиха първи неуспешен опит силово да влязат в Министерството на земеделието и храните.

Те дадоха още 5 минути на министъра, за да слезе и заплашиха, че след това ще направят втори опит за щурм на сградата. 

Протестиращите запалиха клада пред сградата на ресорното ведомство. Те подпалиха стари кошери и оборска тор. 

Има информации, че поне още два автобуса с фермери пътуват към София, за да се присъединят към колегите си.

При щурмуването на служебния вход на министерството, фермерите влязоха във физически контакт с охраняващите полицаи. Животновъдите обсъждат варианти за продължение на протеста, сред които блокада на бул. "Христо Ботев", жива верига около министерството, която да попречи на всеки, който иска да влезе или излезе от ведомството.

Междувременно Дарик съобщи, че се е стигнало до напрежение с полицията и до блокиране на бул. "Христо Ботев". След това протестиращите се отправиха на протестно шествие. Те се заканиха да стигнат до президентството.

По-късно недоволството на земеделците се пренесе пред президентската институция. Те блокираха движението в района и скандираха "Радев, Радев". Някои изразиха недоволството си, освирквайки земеделската политика, водена до момента. Начело на протеста е голям транспарант с надпис "Къде са ни парите".

Недоволните производители очакват намесата на държавния глава, тъй като именно той е назначил този кабинет. Разчитат, че с негово съдействие проблемите им ще намерят адекватно решение.

Засилено е полицейското присъствие в района.

Над 150 са недоволните земеделци пред президентството. Исканията на животновъдите са да бъде отменена заповедта на служебния министър на земеделието и храните Христо Бозуков, с която се спира кандидатстването по мерките за евроекология и биоземеделие. Причината тази заповед да бъде издадена е, че парите са похарчени вече.

Те настояват да си получат средствата. В противен случай заплашват да блокират и автомагистрала "Люлин". Протестиращите са категорични, че секторът умишлено се водим към унищожение.

Малко по-късно протестът отново потегли към ресорното министерство.

Земеделците блокираха за известно време кръстовището до ЦУМ. Спряно бе движението на коли и на трамваите на градския транспорт.