Бизнесът доволен от мярката в подкрепа за бизнеса заради скъпия ток. Това стана ясно от брифинг на Цветан Симеонов от БТПП след среща с премиера Гълъб Донев. Мярката е до март и работодателите настояват да се търси механизъм тя да продължи. Стана ясно, че на срещата са обсъдени мерки за намаляване на инфлацията. Бизнесът иска ускоряване на работата по европейските програми, а за Еврозоната бизнесът ще разяснява ползите. Според Симеонов информационната кампания трябва да се разшири.

Бизнесът е доволен от мерките срещу инфлацията и настоява да се дава гласност къде и кой спекулира с цените. Работодателите искат и КЗК да си свърши работата и да каже къде има картел.

Цветан Симеонов е доволен от работата на служебния кабинет и никоя фирма не се е оплакала от натиск и корупция. Това пък, според него, е добре за другата национална цел - а именно Шенген.

Кабинетът намалява цените на храните със сайт за съпоставка

Кабинетът намалява цените на храните със сайт за съпоставка

Държавата установила 20-30% разлика между цена на производител и продажната

За ССИ сега е важно страната да се справи с икономическата криза и да се овладеят цените на хранителните стоки. В тази сфера ще се сформират работни групи, които да набележат конкретни мерки.

Тема на разговора с премиера е бил и ПВУ.

Васил Велев от АИКБ също отчете добрия диалог със служебната власт. Той се обяви за членство на страната ни в Еврозоната. Това ще подобри бизнес средата. Велев също е за осветляване на нелоялните търговски практики. По мнението му престои естествен спад на цените. Нашият призив е за ускоряване на този процес, поясни той. Работодателите са за предоговаряне на ПВУ в частта Енергетика.

Искаме от ЕК предоговаряне на Плана - "последствията предстоят"

Искаме от ЕК предоговаряне на Плана - "последствията предстоят"

Следващата седмица пращаме позиция, че че не можем да изпълним ангажимента в ПВУ

След като представители на властта представители на властта не застанаха пред журналистите на брифинга, по-късно от пресцентъра на Министерския съвет разпространиха прессъобщение за срещата с ръководствата на национално представителните работодателски организации - като част от инициатива на Донев за експертно обсъждане на ценообразуването при хранителните стоки и възможностите за намаляване на инфлацията.

От МС отбелязват, че бизнесът подкрепя идеята на правителството за ежедневно наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на стоки - от производителя до щандовете в магазина. Работодателите и кабинета изразили общо виждане за необходимостта от задълбочен анализ по проблема, който да бъде и ясен сигнал за нелоялните практики на пазара.

Донев акцентирал върху ползите от конструктивния диалог на властта с бизнеса и призовал за продължаване на активното партньорство на работодателите в решаването на проблемите, засягащи всички българи. Той подчертал и усилията на предишния си кабинет за успокояване на пазара и овладяване на базисните фактори за инфлацията - природния газ, тока и горивата.

От МС споменават, че са обсъдени също приемането на еврото и целенасочената работа за постигането на целевата дата 1 януари 2024 г. Било изразено единно мнение, че присъединяването към Еврозоната продължава да е ключов приоритет за страната. От пресцентъра на Министерския съвет отбелязват, че са разгледани възможностите за бизнеса по линия на ПВУ и еврофондовете.