Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се обяви против проектът за промени в Закона за храните.
КРИБ подкрепи позицията на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, обединяваща интересите на над 70% от инвеститорите в сектор бутилиране на вода относно проектът за Закона за храните.

Според КРИБ поправките в Законът за храните, под чиято регулация попадат минералните и изворни води, ще създаде непреодолими бариери пред бизнеса и инвестициите и ще възпрепятства развитието на българската икономика в сектора за минерални и изворни води.

Бизнесът застава на позицията, че новият модел, който допуска повече от един бутилировач на едно находище и въвежда нови правила в брандирането на продуктите, е проблемен и може да компрометират целия сектор.
Предложението не само създавало предпоставки за нелоялна конкуренция и отлив на инвестиции, но и подлагало под риск ресурса, размивало отговорността и сривало потребителското доверие. Поради това работодателите са категорични - подобна законова среда ще отложи сериозно дългосрочните инвестиционни проекти на отговорните компании, а интересът за нови инвестиции в сектора ще бъде блокиран.

Малкият и среден бизнес иска промяна в законопроекта за храните

Малкият и среден бизнес иска промяна в законопроекта за храните

Родните производителите недоумяват защо "Раздел води" е премахнат от проетка

В становището на КРИБ се посочва още, че обмисляното отпадане на принципа "едно находище - един оператор - една марка" не е антимонополна мярка, защото на българския пазар за минерални и изворни води монопол няма. Нещо повече - на този пазар имало много неразработен воден ресурс, който предоставял още възможности за инвестиции у нас.

Според индустриалците са притесняващи и манипулативните твърдения, че браншовата организация предлага да се зачитат имената на българските "извори", а водите да се бутилират само под търговски марки.
"Напротив, АПБНБ настоява въпросът с търговските марки да се разгледа внимателно, защото според новите текстове в законопроекта те се заличават, тяхната роля и функция се обезсмисля", се посочва в прессъобщението на КРИБ. Според бизнеса търговското наименование и марката не са различни неща, а напротив - това е безспорно потвърден факт и от авторите на европейската норма и от всички, които прилагат еднаквите за целия ЕС правила. Всички предлагани на пазара български натурални води носят български имена.

Според работодателите с новите текстове потребителите категорично ще бъдат подведени и отговорността за качеството на водата, която пият, ще се размие, тъй като заложеният модел позволява водата от едно находище да се бутилира от различни фирми и всички те да имат едно и също име върху продукта си.

От АИКБ сигнализираха за смущаваща поправка, готвена в Закона за храните

От АИКБ сигнализираха за смущаваща поправка, готвена в Закона за храните

Минералната вода да се бутилира като търговска марка, а не с имената на изворите ни

В този контекст КРИБ апелира депутатите да бъдат отговорни и разумни по отношение на раздела за минерални и изворни води в проекта на Закон за храните, защото техните решения няма да засегнат просто една фирма или една община - със своите решения те ще отправят послание към бизнеса, развиващ се в страната, и към потенциалните нови инвеститори - български и чуждестранни. Индустриалците искат тези текстове да не се приемат в НС.

Становището на КРИБ е изпратено до председателя на Комисията по земеделие и храни към НС Десислава Танева, до председателя на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и до председателя на Комисията по икономическа политика и туризъм към НС Петър Кънев.

Минерални води и исторически паметници - козовете на туризма ни

Минерални води и исторически паметници - козовете на туризма ни

България трябва да развива потенциала си във всяка сфера на туризма