През май 2010 г. общият показател на бизнес климата в България се понижава с 0.4 пункта спрямо април поради влошаване на бизнес климата в търговията на дребно с 5.3 пункта.

В останалите отрасли, наблюдавани с бизнес анкетите на НСИ, се регистрира леко подобрение, съобщава НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" е с 0.9 пункта над априлското си равнище, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на промишлените мениджъри за бизнес състоянието на предприятията.

По тяхно мнение настоящата производствена активност е леко намалена в сравнение с предходния месец, но очакванията за развитието на дейността през следващите три месеца са оптимистични.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основен фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, като отрицателното й влияние обаче през последните два месеца намалява.
Следващите по сила на въздействие негативни фактори и през май са недостатъчното търсене от страната, от чужбина и финансовите проблеми.

През май 2010 г. показател „бизнес климат в строителството" се покачва с 1.3 пункта спрямо предходния месец поради по-оптимистичните очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Очакванията за строителната активност също са силно оптимистични. По отношение на настоящото бизнес състояние и настоящата строителна активност обаче предприятията са все още песимистични.

Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" през май пада с 5.3 пункта в сравнение с предходния месец. Понижението се дължи на влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и техните по-песимистични очаквания за следващите шест месеца.

През последните три месеца има намаление в продажбите, като същевременно и прогнозите за следващите три месеца са по-песимистични.

През май показателят „бизнес климат в сектора на услугите" се повишава с 0.6 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на малко по-добрите оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Настоящото търсене на услуги в сектора леко се е намалило спрямо април, като прогнозите са то да се увеличи през следващите три месеца.