422 картички с послания получи за рождения си ден транспортният министър Ивайло Московски. Нестандартният подарък под формата на кутия, пълна с исканията и съветите към него и поверения му ресор, беше връчен на пресконференция в Министерство на транспорта.

По време на срещата във ведомството Даниел Ванков от сдружение „Отворена младеж" представи проекта „Шофирай отговорно", в края на който са събрани и въпросните послания.

Инициативата на сдружението е ориентирана към намаляване на пътно-транспортните произшествия с 50%, каквато е и целта на Европейската комисия, обясни министър Московски. Той съобщи, че през последните години се наблюдава тенденция за повишаване на катастрофите по българските пътища. Така през 2008 г. жертвите на ПТП-та у нас са били 1061, през 2009 г. 901, а през 2010 г. 775.

Транспортният министър съобщи още, че съставът на ДАИ ще бъде увеличен, а служителите й мотивирани с различни бонуси или по-големи заплати. Ще се водят и преговори с финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков част от събраните глоби да се връщат в системата на агенцията.

Московски обясни, че наличните в момента 250 ангажирани там са недостатъчно и броят им трябва да се увеличи. Това е и причината за недобрата работа на структурата, която по думите му се е „пробила" още преди 20 години.
Промяната в ДАИ ще стартира още тази есен.

През летните месеци инспекторите на агенцията ще осъществяват и засилени проверки на пътническите автобуси.

Министър Московски съобщи още, че в началото на есента ще бъдат въведени електронни листовки, чрез които ще се избегне манипулацията при изпитите за шофьорка книжка. На монитор ще бъдат визуализирани въпросите на теста, които ще са 45 вместо сегашните 60.
Положителна оценка ще се дава при над 90% верни отговори. Електронна система ще отчита времето за отговор и верността му. Няма да има две повтарящи се комбинации на тестове, а верните отговори ще се пазят в електронната система, като проверката ще става чрез сканиращо устройство.

70 сигнала са получени до момента на горещия телефон за нередности в транспорта 940 9400, обяви още Ивайло Московски, като увери, че по тях се работи.

Голяма част от загиналите в пътни инциденти са младежи, посочи от своя страна Даниел Ванков, председател на сдружението, отбелязвайки, че катастрофите са една от основните причините за смъртността сред младите хора. Той обясни, че реализираният от организацията проект цели именно привличане на вниманието към пътната безопасност по позитивен начин.

В рамките на кампанията, реализирана в няколко града у нас, на участниците е било предложено да придобият нови знания на тема агресивно шофиране чрез симулатор за шофиране, използване на алкоочила (очила, които замъгляват зрението с цел приближаване до състояние като след употреба на алкохол) и еко-„черна кутия", която показва как всяко едно действие на водача влияе на екологичния ефект от шофирането.

В рамките на проекта е осъществена и анкета с 672 участника с различни въпроси. Според тях 53% от българите са употребили алкохол през последния месец, което е изключително различно равнище в сравнение с данните от Евробарометър на същия въпрос - 93%.

Допитването сочи още, че 86% от участниците не са шофирали след употреба на алкохол в последния месец.
Притеснително е, отбелязаха от „Отворена младеж" обаче, че 19% от анкетираните са се осмелили да пътуват в превозно средство, чиито водач е употребил алкохол. Други 17% са били част от ПТП, причинено от пиян шофьор.

Относно намаляването на пътните произшествия 42% от запитаните искат увеличение на глобите, 23% цялостно пренаписване на законите, 19% превантивни информационни кампании. Според 11% нищо не може да се промени, а 6% нямат мнение. По този начин, коментира Ванков, за българина по-ефективна е явно повече тоягата, вместо моркова.