"Това е една изключително правилна стъпка в правилната посока. Аз съм убеден, че ако продължи кризата с коронавируса, това е единствената спасителна стъпка". Това коментира премиерът Бойко Борисов след въпрос какво конкретно финансиране ще получим, ако сега се задейства влизането ни в Еврозоната.

По думите му с влизането на страната в чакалнята на Еврозоната се дава гаранция за абсолютната прозрачност в работата на българските банки. Така общите пари щели да бъдат под контрол в целия Европейски съюз.

И финансовият министър Владислав Горанов допълни, че влизането в ЕРМ-2 е необходимото условие за приемане на еврото. За него предимствата да бъдем Еврозоната са много повече от някои имагинерни притеснения. Финансист номер едно очаква положително развитие от Европейската централна банка (ЕЦБ) за това как работи суаповата сделка.

Не трябваше да се огъвам за Еврозоната, съжалява сега Борисов
Обновена

Не трябваше да се огъвам за Еврозоната, съжалява сега Борисов

Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно

"С присъединяването ни в чакалнята на Еврозоната, ЕЦБ ще сключи суап с БНБ за размяна на лева срещу евро, което е от изключителна помощ и подкрепа на механизма за валутния борд в България. Свободно и без ограничения БНБ ще праща левове в ЕЦБ, а ЕЦБ ще връща евро", обясни Горанов.

След обяснението на финансовия министър, премиерът Бойко Борисов посочи, че "колкото лева имаме, толкова евро ще получим". Той е убеден европеец и докато ГЕРБ е в управлението ще продължава да държи на тезата, че ЕС и Европа са най-доброто място.

"Ако искаме да бъдем там - споделяме и хубаво, и лошото. Били сме извън европейското семейство и знаете какъв беше животът тогава", напомни Бойко Борисов.

Не влизаме в чакалнята на Еврозоната без консенсус, категоричен Борисов

Не влизаме в чакалнята на Еврозоната без консенсус, категоричен Борисов

Нямало държава с евро, която да е станала по-зле

Припомняме, през февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни ще кандидатства за еврозоната само при абсолютен консенсус на политическите сили у нас.

Тогава идеята през април да внесем документи срещаше и критики, и бе прието мнението да не се бърза. Според проф. Стив Ханке има реална опасност страната ни да последва Гърция, ако приеме еврото.

Два месеца по-късно премиерът на България Бойко Борисов промени мнението си и заяви, че няма да изчакваме, а ще кандидатстваме.

Горанов отсече: Спекулация е, че има тайни споразумения за еврозоната

Горанов отсече: Спекулация е, че има тайни споразумения за еврозоната

Министърът успокои, че няма да има обезценяване на спестяванията на българите