България не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната. Това заяви за БНР финансовият министър Владислав Горанов.

Той изрази несъгласие с тезата на проф. Стив Ханке, че страната ни не трябва да въвежда еврото и припомни, че това е втората валута в света след долара.

Финансовият министър подчерта, че българският лев ще остане с настоящия си курс до влизането ни в еврозоната. Той увери, че няма да има обезценяване на спестяванията на българите.

Стив Ханке: България не трябва да приема еврото

Стив Ханке: България не трябва да приема еврото

Можело да има "тайно споразумение", с което да ни се поставят дискриминационни условия

Запитан дали е участвал в срещи на високо ниво, в които от България е поискано нещо допълнително и неизвестно за обществото, за да получи зелена светлина за еврото, Горанов посочи, че всичко, поискано от страната ни, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 г.

Тази кореспонденция може да се намери и на страницата на българското финансово министерство с конкретните ангажименти, които ние сме си поставили като задачи да решим до присъединяването към ERM-2 и няма никакви тайни или допълнителни изисквания към нашата страна в тази посока, категоричен бе той.

По негови думи твърденията за скрити споразумения или допълнителни условия към България били в сферата на спекулациите.

Стоянова променя закона за валутния курс към еврото, подкрепят я БНБ, МФ и ЕЦБ

Стоянова променя закона за валутния курс към еврото, подкрепят я БНБ, МФ и ЕЦБ

Но фиксиран валутен курс ще има до влизане в Еврозоната и приемане на еврото