Правителството прие решение, с което отпуска 60 млн. лв. от бюджета за държавната субсидия за млякото.

Парите обаче няма да бъдат дадени до момента, в който не бъде отпусната нотификация за това от ЕК.

Земеделският министър Валери Цветанов нарече днешното решение изключително важно, като уточни, че иска дейността на министерството на земеделието и храните да се осъществява при пълна прозрачност.

За тази цел той разговаря с експерт от Европа, който ще следи всяка стъпка на министерството и правителството, свързана със земеделието, животновъдството и отделяните за тях евросредства.

По думите на земеделския министър правителството е решило да предприеме незабавно административно разпореждане за оценката на всички добросъвестни бенефициенти и да започне незабавно изплащане на субсидиите по код 6.

В същото време обаче министърът на вътрешните работи Михаил Миков, който също присъства на пресконференцията, препоръча - „Питайте ЕК, кога ще получим нотификация".

Двамата министри изпаднаха в леко комичната ситуация да не са наясно кога точно ще започне изплащането на 60-те млн.лева - преди или след нотификацията от ЕК.

Валери Цветанов първоначално твърдеше, че средствата могат да започнат да се изплащат преди това да бъде изрично разрешено от Европа.

Впоследствие стана ясно, че за момента това не е възможно.

Министърът подчерта единствено, че - „Имаме надежда ЕК да избере изключително тежкото състояние, в което се намира българското животновъдство".